Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil gifte meg bort nå som jeg er 16 år

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine har lyst til å gifte meg bort nå som jeg er 16 år, med en som er 17 år. Gutten har heller ikke lyst til det, men han sier bare greit for å holde ære og stolthet for familien sin. Jeg har bare fått en uke på meg om å bestemme at jeg vil gifte meg med han eller ikke. Om jeg nekter til å gifte meg med han gutten, kan det skje mye, jeg kan bli sendt til hjemlandet mitt og bli voldtatt der av min egen familie. Og det blir imot min vilje, jeg liker gutten, men jeg er ikke helt klar til dette enda som 16 år. I hjemlandet mitt skjer det mye sånt, de fleste jentene blir drept av sin egen familie, vis dem nekter til å gifte seg med noen familien velger for døtrene sine. Jeg er kjempe redd for at noe sånt kan skje med meg også. Hva bør jeg gjøre? Takk Hilsen En jente på 16 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

 

Hei

Du har rett i det du skriver, - det er for tidlig å skulle gifte seg når du bare er 16 år. I Norge er det satt en aldersgrense på 18 år for å kunne inngå et gyldig ekteskap, og det er nettopp for at de som gifter seg skal være modne nok til å ta en så viktig avgjørelse. Dette er en avgjørelse som handler om ditt liv, og den skal du selv ta når du er klar for det. Du skal selv velge om du vil gifte deg, med hvem og når dette eventuelt skal skje etter du er 18 år.

Det er galt av dine foreldre å gifte deg bort når du er så ung og når du selv ikke har valgt det. Når du skriver om konsekvensene du kan oppleve dersom du ikke går med på ekteskapet, forstår jeg at det kanskje ikke er noe alternativ at du snakker med dine foreldrene om at du ikke er klar enda og at du trenger mer tid for å finne ut hvem som er den rette for deg til å dele ditt liv med.

Dette handler om ditt liv først og fremst, og hans, selv om din og hans familie legger press på dere og snakker om familiens ære. Du skal få slippe å gifte deg når du er 16 år, og slippe å gifte deg på grunn av tvang! Det er hjelp å få, men da er det viktig at du snakker med en voksen du kan stole på om dette.

Du kan snakke med din kontaktlærer, med rådgiver på skolen eller med helsesøster. Disse kan hjelpe deg i kontakt med barnevernet. Barnevernets oppgave er å hjelpe barn og ungdom som ikke har det bra hjemme, som opplever vold og/eller som står i fare for å bli tvangsgiftet.

Du kan også selv kontakte barneverntjenesten i din kommune eller din bydel. De kan hjelpe deg. Det er viktig at du forteller den du snakker med i barnevernet akkurat det du har skrevet her, - om presse du opplever og hvordan din familie kan straffe deg dersom æren deres går tapt ved at du ikke gjør som de sier. Det er viktig at du forteller, slik at de som skal hjelpe deg forstår hva slags hjelp du trenger. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.

Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er også et sted du kan ringe får å få gode råd og hjelp. Dette er en telefon du kan ringe gratis på telefonnummer 815 55 201. Du kan ringe anonymt. De som jobber i Røde Kors-telefonen har mye erfaring med å jobbe med unge i din situasjon - og de kan hjelpe deg.

Du forteller at du er redd for at de vil ta deg med til utlandet dersom du sier nei til å gifte deg. Det er vanskelig å få hjelp dersom du blir tatt med til utlandet, til tross for at den norske Utenriksstasjon/ambassaden vil prøve sitt beste. Derfor er det veldig viktig at du søker hjelp her i Norge hvor det er gode muligheter til å få hjelp.

Foreldrene dine har lagt press på deg til å bestemme deg, men det de gjør med deg er ikke riktig! Jeg håper du velger å søke hjelp, slik at du slipper å bli gift mens du fortsatt er bare en ungdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer

Har du blitt truet eller tvunget til å gifte deg?

Jente står foran en vegg og holder en bamse (colourbox.com)

Tvangsekteskap er forbudt i Norge. Hvis du ikke ønsker å gifte deg og opplever at du ikke kan nekte, er det snakk om tvangsekteskap.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern