Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 som ønsker å bo hos mamma

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 17 år, som befinner meg midt i mine foreldres skilsmisse. Det siste året har vært en drakamp dem i mellom om å få samværet til meg og søsteren min, og hele tiden har jeg og hun vært klar på at vi vil bo hos mamma (pappa har ikke hatt tingene sine helt på stell). Det har hun sagt vi skal få lov til å bestemme selv. Nå, etter et år med denne ordningen, og etter vi har fått folkeregistrert adresse kun hos henne, sier hun at hun 'trenger en pause fra meg', og vil sende meg til mormor, som bor en og en halv time unna med bil, annenhver helg. Dette vil jeg ikke. Jeg går realfag, og må bruke mye tid på skole. I tillegg er det langt unna vennene mine, og hvis jeg drar dit får jeg aldri sett dem. Jeg vil være hjemme. Jeg kan til og med være kun på rommet mitt helgen ut om det er det det skal stå på, men jeg vil ikke vekk. Jeg har prøvd å snakke med henne, men det virker ikke. Har hun lov til å sende meg avgårde som det, så ofte? Det hele virker veldig urettferdig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du er oppe i en vanskelig situasjon hjemme. I ett år nå har du og søstera di vært midt i en drakamp mellom foreldrene deres, om hvor dere skal bo etter at de har gått ifra hverandre. Dere har hele tiden ønsket å bo mest hos mamma, fordi pappa ikke har alt helt på stell. Nå har dere fått den ordningen dere ønsker, men mamma har formidlet til deg at hun trenger litt pause fra deg og ønsker at du skal dra til mormor som bor halvannen time unna annenhver helg. Du ønsker ikke dette, og lurer på om hun kan sende deg dit så ofte uten at du ønsker det?

Først og fremst er det veldig viktig at du og mamma snakker sammen om dette. Du skriver ikke noe om det,men er du hos pappa annenhver helg eller har du ikke så mye samvær med han? Mamma kan ikke bestemme en slik ordning for deg, uten at du ønsker det selv. Jeg tenker det ville vært mer naturlig at du var hos pappa. Du bor hos mamma, og du skal ikke føle at du skal dra noe sted uten at du ønsker det selv. Midt viktigste råd er at du og mamma setter dere ned sammen, og finner en ordning som er god for deg. 

Hvis det er vanskelig å snakke sammen om dette alene, kan dere ta kontakt med familievernkontoret i distriktet der dere bor. Familievernkontoret er et gratistilbud hvor dere kan henvende dere direkte uten henvisning fra lege. Der jobber det psykologer og familieterapeuter, som bl.a. er gode på å jobbe med familier som opplever skilsmisser og veien videre. Kanskje kunne det være godt for deg å søstera di å få noen å snakke med,om denne drakampen dere har vært midt i.

Jeg ønsker deg masse lykke til. og håper dere finner ut av det.

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern