Hopp til hovedinnholdet

Hun hater barnevernet. De ødelegger livet hennes.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg blir snart gal. Veninnen min har det helt jævelig. Hun bor i forsterhjem, og hun har blitt jaget av barnevernet siden 2013. Hun HATER barnevernet, de ødelegger livet henne. De flyttet henne fra hjemmet hennes, og nå i forsterhjem, hun er deprimert, hun vil ta selvmord snart. Det fosterhjemmet gjør det bare verre. Hun VIL VEKK. Jeg vil ikke se på henne og tenke på at hun har det dårlig. Barnevernet skal liksom hjelpe henne. Hun blir bare mer og mer verre. Hun har sånne serriøse planer om å rømme til England og hun er kun 16. Hun trenger hjelp, men ikke av barnevernet. Kan du bo hoss en eldre dame som er ca. 70 år, som er pansjonist? har hun rett til dette vis hun vil det? Hun vil ikke noe mer med livet, hun gir opp snart. Jeg vil så gjerne hjelpe henne, vist hun drar til utlandet så drar jeg med henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Det virker som du er opprørt og frustrert over hvordan din venninne har det. Hun er heldig som har deg som ønsker å hjelpe henne. 

Det er fylkesnemda som har bestemt at din venninne ikke kan bo med sine foreldre. I Fylkesnemda er det en dommer som avgjør bosted etter å ha hørt alle parter i saken.

Det er barnevernet sin oppgave å finne et godt og trygt hjem for din venninne, etter at beslutningen har blitt tatt av en dommer i Fylkesnemda.

Nå når din venninne er 16 år så kan hun bestemme mye selv. Hvis hun har god kontakt med en dame på 70 år, så er det mulig å høre med barnevernet om hun kan få bo der. Dette må da selvsagt være i orden for denne damen også.

Det er vanskelig å forstå hvorfor vonde livssituasjoner oppstår, når man ikke kjenner til hele historien. Det er en sannsynlighet for at du ikke vet hele grunnen til at din venninne i dag har det vanskelig.

Det er ofte viktig for personer å beskytte seg selv, med å holde på sine innerste tanker. Det er ikke nødvendig at venninner skal vite "alt". Du som er en nær venninne vil derfor kunne føle en maktesløshet, da du ikke vet hvordan du best kan hjelpe. Dette vil være krevende og slitsomt for deg, da du ønsker henne alt godt.

Det beste du kan gjøre er å være en venn. Som venn så anbefales du å invitere til aktiviteter og samtaler slik som venner vanligvis gjør. Du er en viktig del av hennes liv, bare med å være venn.

Du har ingen forutsetninger for å ordne med bolig, omsorg og trygghet i din venninnes liv. Føler du at det er behov for en vurdering av den hjelpen hun får av barnevernet, kan helsesøster på skolen hjelpe dere. Snakk med helsesøster.

Du skal også ta hensyn til deg selv. Hvis sorgen du opplever over det livet din venninne lever blir for stor, da trenger du økt distanse til utfordringene og mer glede inn i eget liv. Din venninne er ikke tjent med at du blir for nedtrykt og trist. Din venninne trenger en sterk, trygg venn som bringer glede og optimisme inn i hennes liv. Hun har nok sorger allerede.

For at du skal kunne være sterk og glad, så må du fortsette i livet ditt med det du trives med. Det er viktig å fortsette med fritidsaktiviteter, lekser, være med familie og andre venner. Gjør deg selv sterk.

Jeg legger ved noen artikler som kan øke din kunnskap.

Lykke til som venn!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern