Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg fortelle til helsesøster hvordan jeg har det hjemme?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 10 år, og går i 5. Klasse. Jeg ser skikkelig lei meg ut/redd på skolen, det la lærerne merke til rett før jul. Vi begynnte og prate sammen osv. Til slutt sa læreren min at jeg skulle begynne med og prate med helsesøsteren. Jeg har gjort det i 4 uker nå. Og jeg har veldig mange problemer hjemme. Jeg har prøvd og sagt det til mange men jeg får det ikke til. Om jeg forteller om at pappa blir sur, kjefter på meg HELE tiden, og sier at jeg er en jævla drittunge som ikke kommer til og klare meg som voksen, slår i bordet og skapdørene, og når han er full også meg. Han drikker utrolig mye, noe som gjør at jeg blir redd. Han kjører også VELDIG fort! Liksom i 60-sonen kan han kjøre i 100. Om jeg forteller dette til f.eks helsesøsteren, hva skjer med pappa da?? Jeg vil liksom ikke at noe annet skal skje, bortsett fra at han slutter...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du er modig som forteller her om det som er vanskelig hjemme og om det pappa gjør. Jeg skjønner at du er bekymret for hva som vil skje hvis du sier noe. Men ikke vær redd! Du kommer til å bli ivaretatt og det finnes hjelp å få. Også for pappaen din.

Det du forteller om er veldig alvorlig. Det pappa gjør - både at han kjefter hele tiden, drikker seg full foran deg, slår deg og kjører alt for fort - alle de tingene gjør meg bekymret. Det er ikke sånn pappaer skal være med barna sine. Jeg syns du skal si det til noen veldig snart.

Ettersom du allerede har startet å prate med helsesøster er det kanskje lurt om du sier det til henne først. Hvis du er usikker på om hun må si noe videre om det du forteller henne om, eller hva som vil skje med pappa, så spør henne om det. Du kan jo formulere det som et generelt spørsmål omtrent slik: "Hvis noen barn forteller deg om det foregår drikking eller vold hjemme, må du si det videre til noen da? Og hva skjer isåfall med barnet?" -Da vil du få vite hvordan hun vil tenke rundt alvorlighet og om hvordan informasjon kan/skal gis videre. Helsesøster har i utgangspunktet en streng taushetsplikt ovenfor deg og hun jobber for ditt beste. Så dette skal ikke være til hinder for at du får hjelp.

Hvis foreldre slår eller drikker må det skje en endring slik at barnet blir ivaretatt. Det betyr ikke at barnet ikke kan bo hjemme mer eller at de blir satt i fosterhjem med en gang man får vite om slike ting som det du forteller om. Men barn har behov for og rett til å være sikker og trygg i sitt eget hus, og barn har rett på god nok omsorg fra sine foreldre. Foreldre som ruser seg og som slår er ikke gode nok foreldre på det tidspunktet!

I utgangspunktet tenker vi som jobber med barn og unge at de fleste har det aller best hjemme med sine egne foreldre. Det er bedre å jobbe med å gi veiledning og terapi til foreldre som strever, slik at de skal endre seg til å igjen bli en god nok omsorgs-personer for barna sine. Kun hvis det viser seg at foreldrene ikke klarer å endre seg, og at barna er utsatt for alvorlig omsorgssvikt, vurderer man å ta et barn ut av hjemmet. Dette skjer ikke ofte. Barnevernet jobber f.eks mye mer med kurs, veiledning og terapi enn med å bortplassere barn. 

Så ikke la deg skremme av tanker om hva som kan skje med pappa. Han er voksen og det er han som må ta ansvar for å endre seg. Det viktigste er at du sier ifra om det som er vanskelig hjemme, slik at dere kan få hjelp. Det blir ofte bare verre av å holde vonde hemmeligheter inni seg. Jeg tror du vil bli lettet dersom du klarer å si dette til noen. 

Lykke til, jeg håper du finner mot til å si ifra til helsesøster.

Les også de artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp. Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern