Hopp til hovedinnholdet

Har opplevd vold og mobbing, hva skal jeg gjøre nå?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har opplevd vold og mobbing av familien hele livet. Levde i et hjem med vold og omsorgssvikt til jeg var 11,5 år. Har bodd i et fosterhjem i tre år, og ble utsatt for psykisk terror og fysisk tortur av fetteren min og kona (som var fosterforeldrene mine). Etter tre år gadd de ikke å ha meg lenger, så de "ga meg tilbake" til barnevernet igjen. Byttet fosterforeldre i slutten av november, men den psykiske volden fortsatte. Fosterforeldrene mine var brødrene til fetteren min. På onsdag ble jeg innlagt på psykiatrisk klinikk, fordi jeg ikke kunne bo hos dem lenger og ikke på grunn av problemene mine. Prøvde å ta mitt eget liv på torsdagen i påseferien, fordi jeg følte at jeg ikke hadde andre valg. Hvis jeg sladret om det også, så kom familien til å hate meg mer. Og hvis jeg ikke gjorde det, så kom jeg til å bli mer psyk og ødelagt. Skal flytte til institusjon på mandag, men gruer meg til at familien skal hate meg mer. Langt og komplisert forklaring, og vanskelig å forstå. Ka skal eg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver å fortelle om at du har opplevd mye vondt, av vold og mobbing i familien din.  

Det er vondt å lese at dette fortsatte da du flyttet i fosterhjem, et hjem som skulle være trygt og godt etter alle tidligere vonde opplevelser. Du spør hva du kan gjøre når du nå skal flytte på institusjon og ved at du gruer deg til om familien vil  hate deg mer. 

Tenker at  du nå trenger noen voksne å snakke med, en  person som kan gi deg gode råd og beskyttelse i tiden som kommer. Hvis du ikke har en voksen du stoler på og snakker fortrolig med, tror vi det er lurt hvis du kan forsøke å åpne deg litt om situasjonen din til noen rundt deg. Det kan være ansatt ved institusjonen eller en annen voksen du kjenner? Du kan også fortelle dem at du trenger å snakke med noen som du kan stole på nå, de kan hjelpe deg med dette. De som jobber der har sikkert også møtt andre ungdommer i samme situasjon, som har vært gjennom mye vondt, strever med familie og ikke vet helt hva som er best å gjøre. Kanskje kan de være en god støtte for deg nå.

Det må være tøft for deg å skulle flytte igjen og kanskje er du bekymret for hvordan det blir framover. Forhåpentligvis kan dette bli en god forandring for deg og et sted du kan trives bedre. 

 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. Håper det løser seg til det beste for deg, stå på og lykke til videre! 


Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) og psykologen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Barnevernsinstitusjonar

Bufetat Skien ungdoms- og familiesenter

Det finst ulike typar barneverninstitusjonar i Noreg og dei fleste er innretta mot ungdom. Barn under 12 år vert som regel plassert i fosterheim.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern