Hopp til hovedinnholdet

Hun krangler med moren hver dag

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg krangler med mamma HELE tiden! Vi har aldri fine stunder sammen og vi snakker nesten aldri med hverandre. Hvis vi gjør det er det bare kjefting. Jeg kan ærlig innrømme at jeg kjefter mye og krangler mye selv, men jeg føler bare at uansett hva jeg gjør blir jeg oversett eller kjeftet på. Jeg har det utrolig vondt, og derfor prøver jeg jo å snakke hyggelig med henne, men da får jeg bare kjeft fordi jeg forstyrrer henne eller så hører hun ikke etter å svarer bare "ja". Jeg føler at alle vennene mine har det så bra hjemme, og jeg blir bare så utrolig lei meg. Det er ikke bare krangling, det er også slåing, kliping osv.. Jeg gråter bokstavelig talt hver eneste dag, og jeg har det helt forferdelig. Jeg får sikkert til svar at jeg burde ta det opp med helsesøster eller noe. Men jeg tør ikke det, og jeg vil ikke at noen skal vite om problemene våre. Men jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har det så vondt. I tillegg blir lillebroren min redd hver gang vi krangler. HJELP MEG!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no. 

Det høres ikke ut som du har det noe bra hjemme nei, og det må være utrolig slitsomt! Du forteller også at moren din slår og klyper deg, og det vet du helt sikkert at ikke er lov. Det høres også ut som at du forsøker, ihvertfall tidvis å tilpasse deg litt ved å snakke fint til henne, men at det ikke alltid fungerer så godt.

Det at du vet at det ikke er lov med vold gjør det kanskje ekstra vanskelig å snakke med noen om det som skjer hjemme. Det kan jeg godt forstå! Samtidig så høres det ut som at du ønsker en endring. 

Vanligvis pleier jeg også å anbefale å forsøke å "avtale tid" med moren din. Begynn for eksempel med å skrive et brev til moren din der du beskriver litt hvordan du har det, hva du synes er vanskelig, og gjerne også hvordan du skulle ønske at ting var hjemme. Det kan være godt for din egen del også. Det hjelper deg å rydde litt i tankene dine. Det kan være omtrent som det du har skrevet hit til ung.no, men om du også klarer å legge inn noen ønsker om hvordan du skulle ønske at ting var, om du hadde hatt en tryllestav, så er det fint. Gi moren din brevet og be henne om å lese det. Nederst i brevet kan det også stå at du ønsker at dere kan sette dere ned sammen og prate. Foreslå et tid og sted for samtale. Forhåpentligvis vil hun møte deg på dette, og det kan være starten på en endring. For å få til endring så kan det være godt å få litt hjelp. Da er én løsning å snakke med noen, for eksempel helsesøster på skolen din.

Det at det er ulovlig med klyping og slåing, betyr ikke nødvendigvis at du ikke får lov til å bo med mammaen din lenger. De som utover vold gjør det som regel fordi de ikke ellers vet hvordan de skal takle situasjonen. De fleste blir som regel glade for hjelp til å takle situasjonen annerledes og gi barna sine omsorg. Dersom du snakker med noen om hvordan du har det, kan du få litt hjelp til å snakke med mammaen din, og det kan skje en endring hjemme hos dere. Dere kan bli bedre på å kommunisere, og ha det hyggelig sammen.

Andre steder du også kan henvende deg er til alarmtelefonen eller barnevernsvakta der du kan være anonym og drøfte hvordan du kan gå fram for å få til endringer hjemme. Du sier at lillebroren din blir redd og lei seg. Om du ikke gjør det for deg selv, så gjør det for han. 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern