Hopp til hovedinnholdet

Ubehag når foreldre drikker

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har bodd i samme fosterfamilie siden starten av februar og føler meg endelig hjemme. Jeg bor alene sammen med min fostermor og fosterfar. Fostermoren min er 50 år gammel, og er veldig glad i å kose seg med venner og familie. Dessverre har det blant annet vært en del episoder hvor jeg har hatt venner på besøk og hun har komt ned til oss «halvfull,» eller nummeret før full etc. Venninner har spurt meg rett ut «Var hun full eller??» noe som er både ubehagelig og litt ydmykende. Hvis jeg er alene og det samme skjer, blir jeg småredd og unngår henne til dagen etterpå. Jeg har aldri snakket med henne om det, siden jeg føler jeg kanskje ikke er «gammel nok til å forstå hva som er full, og hva som ikke er full.» Skjedde et par episoder med min biologiske far hvor han også gjorde det samme - før jeg flyttet til der jeg bor nå. Kjenner jeg får mest lyst til å grine. Er det jeg som er pinglete? Er det vanlig at de voksne skal bli litt småfull iblant? Hva kan jeg gjøre for å få det til å stoppe??

Besvart 17.08.2018 16:47
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du tar kontakt med ung.no

Det er mange barn og unge som synes det er ubehagelig når foreldre eller andre omsorgspersoner drikker alkohol. Voksne har ikke alltid forståelse for eller innsikt i hvor raskt de kan forandre seg når de drikker og hvor ubehagelig dette kanskje kjennes for barn og ungdom. Forandringer i den voksnes måte å være på, stemme, blikk og utsagn skaper utrygghet og frykt. 

Du skriver at fostermoren din kan gjøre deg både flau og redd og at du ikke liker å være sammen med henne når hun har drukket for mye. Det kjennes vanskelig for deg å snakke med henne om det og du lurer på om du burde tåle såpass. Det høres ut som om du er i tvil om du kan mene at det er ugreit. Jeg synes ikke du overdriver eller er pinglete når du sier at det er ubehagelig og ydmykende. 

Voksne som har omsorg og ansvar for barn trenger tilbakemeldinger når de ikke klarer å fremstå stabile og forutsigbare. Du er flyttet til et fosterhjem for å få trygge rammer og du fortjener at dette snakkes om. Jeg synes du skal nevne det for fostermor eller tilsynsfører hvis du tør det, slik at dere kan snakke om hvordan det oppleves for deg. Hvis du synes det er skummelt kan du ta det opp med en annen voksen du har tillit til, for eksempel lærer, helsesøster, trener, forelder til venninne eller liknende. 

Det kan virke best å bare holde det vonde inne, men det gjør deg ensom og utrygg og kanskje vil du streve med å ha tillit til voksne hvis du ikke får snakket om dette på en god måte. Hvis du vil kan du også ta kontakt med oss i Kompasset.

Jeg håper du får til en god prat med noen voksne du har tillit til. Lykke til!

 

 Med vennlig hilsen

Mette, Familieterapeut på Kompasset

  

Blå Kors Norge

Storgt. 38, 0182 Oslo

www.kompasset.org

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern