Hopp til hovedinnholdet

Er jeg en psykopat?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Tror jeg er på grensa til å være en psykopat. Jeg har litt lyst til å drepe et menneske. Lurer på hvordan det føles. Men vet ikke hva som skjer vis jeg gjør det. Jeg liker å se andre skade seg. Jeg er jo 13 så jeg kommer ikke i fengsel. Men hvordan skal jeg gjøre det liksom. Uten at noen finner ut at det er meg. Og hva med mamma og pappa. Skulle ønske de ikke var her, så kunne jeg gjort hva jeg vil. Jeg har tenkt på dette lenge. Og jeg vil ikke si dette til noen. Da tror de jeg sikkert er helt crazy. Men jeg forte meg vis jeg finner ut at jeg vil, fordi man kommer jo i fengsel vis man er over 15. Og hva kommer politiet til å gjøre med meg? Er jeg en psykopat?

Besvart 18.05.2019 11:37
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss om dine fantasier om å drepe noen. Jeg er ganske sikker på at du ikke er psykopat selv om du har slike tanker og fantasier!

Vi har alle tanker og fantasier. Innholdet i disse er jo ikke farlige fordi de bare lever inni oss. Dersom man derimot ikke klarer og skille mellom fantasi og virkelighet så er det stor grunn til bekymring.

Tanker og følelser preges ofte av hvordan vi har det. F eks er vi triste er ofte innholdet i tankene våre triste, er vi sinte er innholdet sint.

For meg så høres det ut som dine tanker og fantasier er sinte? Kanskje du har noe å være sint for?

Dersom man blir plaget av andre, føler seg ensom eller ikke føler seg forstått av andre så kan man bli sint. Det er en helt naturlig reaksjon. Man kan også få tanker om å skade andre fordi de "ikke forstår".

Jeg vet ikke om det kan være slik for deg?

Jeg vil uansett anbefale deg å snakke med noen om tankene dine. De er ikke farlige men de plager deg. Ved å snakke om dem vil du få hjelp til å forstå hvorfor du har slike tanker.

Du kan trygt prate med helsesykepleier på skolen din om dette. Du trenger ikke være psykopat fordi du har disse tankene. Jeg tror du vil få det bedre hvis du deler dem med noen og da blir kanskje tankene mindre truende for deg.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern