SVAR
Besvart 09.07.2019 03:37:28
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei Jente, 13 år
Du har rett; du stiller en del spørsmål, men jeg tolker dem dithen at de dreier seg om hvorvidt offentlig ansatte (barnevern/politi) kan være fysiske dersom et barn motsetter seg ønsket om tilbakeføring til et beredskapshjem. (Du trenger ikke be om unnskyldning :) ).
Det er sannsynlig- og forhåpentligvis en grunn til at et barn er plassert i et beredskapshjem fremfor hos familie, men nærhet til familie er viktig for barnevernet. Ivaretakelse av og omsorg for barnet er også viktig. Det blir litt vanskelig å svare på spørsmålet ditt, da de faktiske omstendighetene i ditt tilfelle ikke vites.
Du bruker begrepet "kontakt", noe som jeg tolker som noe annet enn vold. Vold er ikke greit, men hvis noen setter seg til motverge kan det være vanskelig å ikke bruke "fysisk kontakt", med mindre man lar barnet løpe. Dette kan bety en interessekonflikt - skal man risikere fysisk "kontakt" og opprettholde det man anser som barnets beste, eller skal man droppe det, og følgelig også sørge for at man ikke ender opp med noe som kan tolkes som vold.
Jeg aner at spørsmålene dine beveger seg i grenselandet mellom det å bli ført inn i en bil og det å bli dyttet. Begge deler kan gjøre vondt, men dette kan handle om at barnet gjør mye for å slippe unna - som igjen kan generere at den ansatte tar et ekstra godt tak i barnet. Dette er et faglig minefelt, og når man velger å blir "fysisk" er dette gjerne fordi uenigheten eller konflikten har gått litt for langt. Det som kunne vært løst med samtale har nådd et punkt hvor dette ikke lenger er mulig, eller må utsettes til alle parter er klare for det.
Det "syndes" i begge leire. Man kan gå for langt - noe som ikke er greit. Offentlig ansatte har et langt større ansvar enn barnet - og også større makt. Dette kan oppleves nedlatende og barnet kan føle seg maktesløs. På den andre siden kan det oppleves høyst problematisk å ivareta barnets beste uten å gå over visse grenser. I begge leire vitnes det om at man på et gitt tidspunkt gikk for langt, og kanskje ser annerledes på situasjonen i ettertid.
Oppsummert ønsker både politi og barnevern å hjelpe. Makten er stor, og ansvaret like fullt. Dialog er å foretrekke. Barn skal høres - voksne bør lytte.
Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no
Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.