SVAR
Besvart 06.05.2012 11:07:30
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Takk for din henvendelse. Jeg er ikke sikker på om jeg har forstått deg rett, men jeg prøver å svare så godt som jeg kan. Jeg forstår mailen din slik at du er veldig fortvilet over en situasjon din venn/kjæreste er i. Din venn har mistet omsorgen for barna sine og barneverntjenesten har ivaretatt omsorgen. Forstår det slik at det skjedde mens barna bodde med sin mor. Videre forteller du at din venn har forsøkt i 4 år å få omsorgen for barna, men det har han ikke fått og du ønsker å hjelpe han med det.
Barnevernet kan, hvis loven er oppfylt (jf. Barnevernloven § 4-12) plassere barn bort fra hjemmet eller bort fra foreldrene. Dette er uavhengig av religion eller etnisk tilhørighet. Det blir gjort ved en rettsak, der partene blir representert av hver sin advokat. Partene i en omsorgsovertakelsessak er foreldrene, barn hvis de er over 15 år og barnevernet. Foreldrene kan påklage saken og saken kan bli tatt opp igjen -da også med en advokat som representerer partene.
Derfor tenker jeg at du bør kontakte advokaten til din venn som skal vite hva som skal til gjøres for å få saken opp igjen og hva som er viktig å gjøre i forhold til det. Advokaten til din venn kan be barnevernet om innsyn i papirene som omhandler barna og dere kan der få mulighet til å lese det som barnevernet har gjort, hvordan barna har det og hvilken plan barnevernet har fremover med barna. Det kan gjøre det lettere å vite hva som må til for å få barna tilbake.
Jeg forstår det slik at dere har fått tilbakemelding fra barnevernet at barna har det bra i fosterhjemmet og derfor mener barnevernet at barna ikke skal tilbake til far. Det står i barnevernloven at en må vurdere barnas tilhørighet til fosterhjemmet opp mot en ny flytting, selv om det er snakk om flytting tilbake til biologisk foreldre. Dette kan retten avgjøre, hvilke hensyn som er viktigst. Det er også mulig for din venn å kontakte barnevernet og få råd der. Det er viktig at din venn forstår det som blir sagt, da barnevernssaker kan være komplisert, det er både juss og barnas behov og forvaltningsregler. Det kan være lurt å skrive ned det som blir sagt og be om å få referat fra samtalene og be om tolk om det er nødvendig.
Det høres ut som at dere har liten tillitt til barnevernet i denne saken, du skriver noe om at barnevernet lyver og forteller forskjellige ting til barna og til far. Dette er ikke bra. Dette bør dere ta opp med barnevernet på et møte hvor dere ber om en forklaring. Om ikke advokat kan være med på det møte, kan vennen din ha med hvem han vil på møte, slik at han slipper å sitte alene med barnevernet og kan få støtte av andre. Barna skal også høres i barnevernssaker, det er viktig. Det er likevel ikke alltid lett for barn å fortelle hvordan de har det. Barn kan si ting for å trøste de voksne eller ta hensyn til voksne og derfor kan det noen ganger oppleves som at de sier forskjellige ting til forskjellige personer. Dette skal barnevernet vite og ta hensyn til.
Jeg håper dette kan være noe til hjelp for deg. Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnr. 116 111, det er gratis og få mer konkrete råd. Det er flott du tar kontakt og ber om hjelp i en vanskelig situasjon.
Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med alarmtelefonen 116111
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Barnevernet skal gi barn, ungdom og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme.
Les mer
attach_file
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge på 116111.no, ringe 116 111, eller sende sms til 417 16 111, hele døgnet.
Les mer