Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lav inntekt, må kjæresten forsørge meg dersom vi flytter sammen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og typen min planlegger å flytte sammen etter 2 år sammen. Han har fastlønn på ca 21 tusen i mnd men jeg jobber bare deltid. Min inntekt kan variere fra 3000-7000 pr mnd. Han betaler underholdningbidrag på 2000 i mnd, lån og forsikring på bil samt pendler hver dag til Oslo for jobb. (Mye går til bensin) Det jeg lurer på er, har jeg krav på noen som helst støtte fra NAV? Halve husleia? Livsopphold? Halve strømmen? Har jo så usikker inntekt. Har jeg f.eks krav på bostøtte fra husbanken? Kan ikke fortsette å bo hjemme pga ustelte forhold, vil NAV ta hensyn til det eller vil de si at kjæresten min må forsørge meg? Noe han absolutt ikke kan. Mvh jente 21

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for dine spørsmål.

Som arbeidssøker kan du ha rett til dagpenger fra NAV, du må blant annet ha tjent et visst beløp i fjor eller de tre siste årene til sammen for å ha rett til denne stønaden. Les mer om dagpenger på lenken over.

Hvis du ikke har rett til dagpenger, så kan du søke om økonomisk sosialhjelp til for eksempel å dekke halve husleien, strøm og lignende. NAV kan ikke kreve at din samboer skal forsørge deg, det gjelder kun hvis dere er gift. Økonomisk sosialhjelp skal være siste utvei og en midlertidig stønad, alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd først.

Du kan ha rett til bostøtte, vi anbefaler deg å sjekke dette ved å bruke bostøttekalkulatoren til Husbanken. Søknadsskjema får du på NAV kontoret eller hos kommunen.

For å ha rett til støtte fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det betyr at du aktivt må søke etter jobber med høyere stillingsprosent, delta på jobbsøkerkurs i regi av NAV og lignende. Lever åpne søknader til steder du kunne tenke deg å jobbe, møt gjerne opp personlig. Fortell de rundt deg at du er på utkikk etter jobb, mange får i dag jobb ved at "man kjenner noen, som kjenner noen". Hvis du ikke allerede har gjort det, så bør du registrere deg som arbeidssøker på NAVs nettsider her. Der kan du registrere CVen din, og legge til dine jobbønsker og i hvilke kommuner du ønsker å jobbe i. Du må være villig til å ta jobber andre steder i landet, for eksempel i nabokommunene. Når du registrerer deg som arbeidsøker på www.nav.no, så kan også arbeidsgivere som er på utkikk etter arbeidskraft ta direkte kontakt med deg. For flere nyttige jobbsøkertips, besøk vår Facebookside "NAV Jobblyst".

Vi håper at det ordner seg for deg, og ønsker deg en fin dag videre.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand