Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye egenkapital trengs for å kjøpe bolig. Hva er fellesgjeld og kommunale avgifter?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hvor mye må jeg ha i egenkapital for å låne penger til å kjøpe ett hus. Jeg er 100% ufør, så jeg tjener ikke noe spesielt mye, Jeg får av nav. omtrent 15000. Lurer også på hva det betyr å ha fellesgjeld og kommunale avgifter. Jeg har leid veldig lenge nå, så jeg har lyst til å kjøpe bolig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bankene kan normalt gi lån på inntil 85% av kjøpesummen ved kjøp av bolig. Dette betyr at de som ønsker å kjøpe bolig må ha spart opp eller ha tilgjengelig minst 15% av kjøpesummen i egenkapital.

For personer med lav inntekt kan det være nesten umulig å spare opp et så stort beløp, hvis de ikke får hjelp av familie. For å hjelpe de som ikke har mulighet til å spare opp nødvendig egenkapital på lang sikt, er det mulig å søke om Startlån. Husbanken overfører startlånmidler til kommunene, som behandler søknader om startlån fra sine innbyggere. For å søke startlån må du derfor kontakte boligkontoret i kommunen der du bor, eller evt. i den kommunen du ønsker å flytte til.

Det er ikke krav om egenkapital for å få startlån, men du må kunne bevise at du klarer å betale de månedlige utgiftene du får. Mange unge i etableringsfasen får først et lånetilsagn i banken sin og søker deretter om det de mangler (egenkapitalen) på boligkontoret i kommunen. Hør derfor med banken din om de kan gi deg deler av lånet du trenger, hvis kommunen gir deg resten av det du trenger som startlån.

Hvis du kjøper en leilighet kjøper du vanligvis enten en selveierleilighet eller en borettslagsleilighet. Kjøper du en selveier leililghet, kjøper du din egen bestemte seksjon (enhet) i sameiet. Kjøper du en borettslagsleilighet kjøper du en andel i borettslaget med bruksrett til en bestemt leilighet. I praksis er det egentlig ikke så stor forskjell, men borettslag har som regel tatt opp et felleslån for hele borettslaget, som du som andelseier betaler din andel av. Dette er fellesgjeld. Ofte er det lavere rente på fellesgjelden enn på det lånet du selv tar opp til bolig, derfor kan det være gunstig å kjøpe en borettslagsleilighet. Fellesgjelden betaler du på i husleien, som i tillegg består av fellesutgifter (kommunale avgifter, forsikring av bygget, utgifter til vaktmester og andre utgifter som borettslaget har). Fellesutgifter betaler  også den som eier en bolig i et sameie. Noen sameier har også fellesgjeld, som de har tatt opp for å rehabilitere bygningen, men ofte må hver enkelt sameier betale disse utgiftene selv.

Fellesgjelden er en del av kjøpesummen. Hvis innskuddet f.eks. er på kr 500.000,- og fellesgjelden er på kr 1.200.000 for en borettslagsleilighet utgjør total kjøpesum kr 1.700.000. Kjøper du en selveierleilighet for samme pris, kr 1.700.000, må du skaffe hele kjøpesummen selv, og selv betale på det lånet du har tatt opp. Kjøper du en leilighet med fellesgjeld må du skaffe en mindre del av kjøpesummen selv, men du må betale på din andel av fellesgjelden ved siden av fellesutgifter og ditt eget personlige boliglån.

Kommunale avgifter er det vi må betale til kommunen for vann, kloakk og søppeltømming m.m.. Alle som eier sin egen bolig må betale denne avgiften. De som bor i enebolig får vanligvis tilsendt en regning direkte fra kommunen. De som bor i leilighet i borettslag eller sameie betaler sin andel av avgiften i husleien/fellesutgiftene.

Håper du føler at du fikk svar på spørsmålene dine. Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig