Hopp til hovedinnholdet

Er snart ferdig med førstegangstjenesten, har jeg rett på støtte fra NAV?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er i førstagangstjenesten nå. Er ferdig i slutten av september. Da skal jeg flytte. Hvordan melder jeg ifra om flytting? Jeg skal skaffe meg jobb, men mest sansynlig får jeg ikke det med en gang. Er det mulighet å få noe bostøtte til leilighet? Evt. hvor mye? Har ikke hatt noen fast jobb før. Har aldri måtte betale skatt. Kan man få dagpenger også?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss!

Du melder flytting til Folkeregisteret, det kan du gjøre på Skattetatens nettside her.

Du kan ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Som nydimmitert vernepliktig, så kan du ha rett til dagpenger fra NAV uten krav til at du må ha hatt en viss inntekt tidligere eller et arbeidsforhold. 

Du går frem på følgende måte;

1. Gå inn på www.nav.no, og registrer deg som arbeidssøker her. Det gjør du ved hjelp av minID/BankID. Les mer om dagpenger her, det er viktig at du gjør deg kjent med stønaden. Når du registrerer deg som arbeidssøker, så må du sende meldekort hver 14 dag. Du kan lese mer om meldekort her.


2. Du kan sende inn søknad om dagpenger ca 1 uke før du er dimmitert, søknadsskjema finner du her. Det eneste du må legge ved søknaden er tjenestebevis, hvor det klart fremgår når tjenesteperioden har vært. Som nydimmitert vernepliktig kan du ha krav på 26 uker med dagpenger fra NAV. Dagpengene utgjør ca 62 % av et grunnlag på 255 735 kr (3 X Folketrygdens grunnbeløp, som i dag utgjør 85 245,-).

Skal du søke på økonomisk stønad fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb.

Vi kan ikke si her på ung.no om du vil få innvilget dagpenger eller ikke, søknaden din må vurderes av en saksbehandler på NAV.

Du må ha lykke til med jobbsøkingen, du finner mange gode jobbsøkertips på vår nettside (klikk på lenken). Det viktigste er at du er engasjert i jobbsøkingen, at du selv for eksempel tar kontakt med arbeidsplasser du har lyst til å jobbe hos og leverer CV/åpen søknad. Forhør deg med venner og familie om de vet om en jobb til deg, og kanskje de kan anbefale deg. Det er mange som får jobb på den måten i dag.

Vi ønsker deg en fin dag videre! :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra