SVAR
Besvart 17.09.2013 09:59:23
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
For å få boliglån må man dokumentere at man har nok inntekt til å tilbakebetale boliglånet. En student med deltidsjobb vil normalt ikke kunne oppfylle dette kravet uten at lånet er veldig lite (og egenkapital/oppsparte midler er veldig høy) eller foreldre stiller opp som medlåntakere og bidrar med penger eller sikkerhet i egen bolig.
Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at ingen låner mer enn 85% av kjøpesummen for boligen. Det betyr at man må ha egenkapital/oppsparte midler på minimum 15% av kjøpesummen. De fleste studenter oppfyller ikke dette kravet uten at de har mottatt en større arv/forskudd på arv eller gave. Den nye borgelige regjeringen har sagt at de vil vurdere å redusere kravet til egenkapital ved kjøp av bolig.
Som du skjønner er det ikke lett for en ungdom å etablere seg med egen bolig uten hjelp. Planlegging og sparing blir viktigere og viktigere. Jeg vil anbefale deg å spare i BSU (Boligsparing for ungdom). Dette er den gunstigste spareformen for ungdom. Du oppnår både høy rente, redusert skatt (hvis du betaler skatt på inntekten din), du opparbeider deg egenkapital og du opparbeider deg et kundeforhold i banken din. Les mer om BSU på bankenes nettsider.
Det finnes ingen egen ordning som gir studenter ekstra muligheter til å kjøp bolig. Noen studenter kjøper borettslagsleiligheter med høy andel fellesgjeld. Per i dag er det ingen som krever dokumentasjon på at man kan betale fellesgjeld som er inkludert i husleien. Når man kjøper en borettslagsleilighet må man imidlertid betale et innskudd i tillegg til fellesgjelden. Dersom man har penger til å dekke innskuddet med oppsparte midler, eller får penger fra familie, er det altså mulig å få kjøpt en borettslagsleilighet uten å måtte dokumentere inntekten. Uten nok egenkapital vil også dette være vanskelig.
Husbanken overfører startlånmidler til kommunene, som låner ut pengene til vanskeligstilte husstander. Disse lånene er ikke underlagt Finanstilsynets krav til egenkapital og kan benyttes til å dekke bankenes egenkapitalkrav. Det er litt forskjellig praksis i de ulike kommunene. Noen kommuner gir lån til førstegangsetablerere, men også her kreves det at lånsøker kan dokumentere at han/hun kan tilbakebetale lånet ved siden av å dekke husleie/fellesutgifter og nødvendig livsopphold.
Når du kommer i jobb og evt. kan kjøpe bolig sammen med noen vil mulighetene dine på boligmarkedet bedres. Kan du spare opp noe egenkapital i mellomtiden vil boligdrømmen komme nærmere.
Lykke til!
Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no