Hopp til hovedinnholdet

Kan NAV hjelpe meg med husleie eller sosialhjelp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

KAN NAV HJELPE MEG MED HUSLEIE OG ØKONOMISK ELER SOSIAL HJELP? hej er en jente på 18 år og er forlovet. Jeg hadde masse problemer med familien min om min forlovede . Familien min vile ikke godta og politi og barnevern kom inn i saken. Har hatt problemer med familien min siden da, men er nå forlovet med den jeg vil. Jeg må flytte ut når min forlovede blir 18 år. Men han bor i bofeleskap og kom til norge som asylsøker. Han har snakket med sin saksbehandler og han vil ikke at forloveden min skal flytte til den byen jeg bor i. Er det mulig å få hjelp fra nav til husleie og sosial hjelp dersom han flytter til mitt by når han blir 18 år? Vi har tenkt at han skal jobbe og jeg gå på skole. Men vi har problemer med alt. Ingen av oss har en jobb for at vi skal kunne finne en leilighet og betale husleie, mat, klær, osv.. Kan Nav hjelpe oss vi søker om hjelp ? Mvh En jente på 18 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår ut i fra det du skriver at du har hatt og har en vanskelig periode i livet ditt, og at du derfor har mye å tenke på. Det er flott at du tar kontakt med oss, vi skal svare deg på dine spørsmål så godt vi kan.

Det finnes støtteordninger fra NAV som dere kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Dere kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Alle andre muligheter skal være forsøkt først. Vi kan ikke si her på ung.no om dere har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av saksbehandler på NAV kontoret dere sender en eventuell søknad til.

Dere kan søke om å få hjelp til å dekke husleie og depositumsgaranti (utleier ber ofte om tre husleier som depositumsgaranti). Dere søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som dere får på NAV kontoret.

Dere kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken når dere flytter for dere selv. På Husbankens nettside kan dere finne ut hvor mye dere eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Du skriver at din forlovede skal begynne å jobbe. Da er det viktig at han er aktiv jobbsøker, leter etter ledige stillinger, tar kontakt med plasser hvor kan kunne tenke seg å jobbe og leverer CV. Han bør registrere seg som arbeidssøker på www.nav.no, da får han tilgang til ledige stillinger og arbeidsgivere kan kontakte han direkte hvis de har en jobb til han. Han bør også kontakte bemanningsbyråer, som for eksempel TopTemp, Manpower.  

Hvis du skal gå på skole, så er det mulig at du kan ha rett til lån og/eller stipend fra Lånekassen. Det er mange som går på skole, som også må ta seg en deltidsjobb ved siden av studiene, for å klare seg økonomisk. Det bør du også tenke litt på, begynn å se etter ledige deltidsjobber allerede nå.

Vi vil anbefale dere å sammen gå innom NAV kontoret der du bor, slik at dere får snakket med en veileder om hva NAV kan hjelpe dere med.

Vi ønsker deg en fin dag videre, vi håper det ordner seg for dere :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra