Hopp til hovedinnholdet

Kan vi bryte kontrakten grunnet skadedyr?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten leier en leilighet. I kontrakten står det at leieforholdet ikke kan avsluttes av noen parter før 3 år. Problemet er at flere ting gjør at vi ikke vil bli boende (har bodd her snart 1år). 1. Skadedyr i leiligheten. Vi har gitt beskjed om dette, utleiers svar "det er den tiden av året", å vil ikke gjøre mer med det. Musa plager oss, bråker på natten, har rivd ut masse isolasjon under vasken(kjøkkenet) og vi synes det er ekkelt og uhygenisk å ha dette i hus (vi har selv kjøpt mus og rottefelle- men blir ikke kvitt problemet. (Kan ikke bruke gift pga husdyr) 2. Utleier opplyste ikke om naboforhold, da vi har en narkoman som nabo som tenner på ting i hagen, truer, ute med hagle og har besøk av politiet ofte. Dette gjør oss redde. Har vi noen rettigheter på vår side, som tilsier at vi kan bryte kontrakten? Vi trives ikke i det heletatt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Aller først, om en kontrakt skal være uoppsigelig i tre år må det fremkomme uttrykkelig av kontrakten at det ikke er mulig å si den opp i løpet av kontraktsperioden. Om dette ikke står har dere likevel oppsigelsesadgang.

Ut fra hva du skriver høres det imidlertid ut som om dere ikke har oppsigelsesadgang. For å bryte kontrakten må det i så fall foreligge grunnlag for å heve leieavtalen. Heving av leieavtalen innebærer at det er så store mangler i leieforholdet at leieboeren gis rett til umiddelbart å bryte kontrakten og flytte. For å kunne heve må det foreligge vesentlige mangler, dvs. at boligen nærmest må være ubeboelig. Dette er et veldig strengt krav. Skadedyr og naboforhold som utleier burde ha informert om kan være et slikt mislighold, men dette er en skjønnsmessig vurdering, så det er ikke sikkert dere ville få medhold i en slik sak. Om dere hever kontrakten er det dere som har risikoen for at det faktisk foreligger grunnlag for å heve leieavtalen, dvs. at om utleier ikke aksepterer hevingen og krever husleie for resten av kontraktsperioden og vinner frem med det, vil dere kunne bli ansvarlig for å betale leie for resten av kontraktsperioden eller frem til utleier har funnet en ny leieboer. Om dere ikke har oppsigelsesadgang etter kontrakten vil jeg sterkt anbefale dere å kontakte juridisk rådgiver/advokat som kan gå gjennom saken med dere å gi dere rådgivning etter å ha lest kontrakt og fått flere detaljer om hva som har skjedd. Rådgivning kan dere eksempelvis få hos Leieboerforeningen eller Juss-Buss

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra