Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kreve avslag i leien?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål om leieforhold under oppussing, det har seg nå slik at utleier/grunneier driver og pusser opp og bytter om gamle rør på kjøkkenet, halvparten av kjøkkenet er vekk fordi dem måtte fjerne den delen for å komme seg inn der. Nå så får ikke jeg lage meg mat der elr noe som helst til og med vannet er stengt i noen dager. jeg har blitt formidlet om dette men et par dager etter at dem begynte og jobbe der, har jeg krav på noe i og med at jeg ikke får lagd meg mat på kjøkkenet og må der med spise ute og bruke høye kostnader på det da jeg vanligvis lager mat hjemme, det blir dyrt i lengden, så jeg lurer på hva mine krav er, kan jeg kreve kompensasjon avslag på husleie eller noe lignende? Rørene går gjennom kjøkkenet mitt og dem hadde lagd et hull ned til kjeller boden som har gjort at skadedyr har kommer opp fra kjelleren ( sølvkre ) hullet er tetta igjen nå. Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Husleieloven § 5-7 handler om leieboerens krav på grunn av mangler som oppstår i leietiden. Der står det at dersom utleieren ikke oppfyller sine plikter kan leietakeren kreve avslag i leien.

Etter § 5-1 plikter utleieren å stille husrommet til leierens disposisjon i samsvar med avtalen. En leietaker må finne seg i at det gjøres forandringer i husrommet og eiendommen så lenge arbeidet kan gjøres uten nevneverdig ulempe for leietakeren etter § 5-4.      

Ut fra det du skriver, synes du å ha krav på avslag i husleien etter husleieloven § 2-11. Etter denne bestemmelsen kan en leietaker så lenge husrommet lider av en mangel, "kreve avslag i leien slik at forholdet mellom nedsatt og avtalt leie svarer til forholdet mellom husrommets leieverdi i mangelfull og kontraktsmessig stand". 

Jeg vil anbefale deg å snakke med utleier, slik at dere kan komme frem til en løsning som fungerer for både deg og ham. Forklar utleier at du ikke får brukt leiligheten fullt ut i den tiden arbeidene pågår, og at du har en del utgifter til mat som en følge av at du ikke får brukt kjøkkenet ditt. Forhåpentligvis ordner det seg uten at du trenger å gå til mer formelle skritt (forliksrådet). 

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra