Hopp til hovedinnholdet

Kan man holde tilbake leie grunnet insekter?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Vi leier ett lite hus som tidligere har vært hytte. Huseier så når vi flyttet inn at hele huset er nyoppusset men at det kunne være det kom litt maur når det begynte å bli varmt ute. Nå har våren kommet for fullt og maurene har så absolutt kommet for fullt også. Vi så for oss at -litt- maur var kanskje en og annen som gikk over gulvet etc. MEN her er det maur i alle rom, gulv, vegger, tak. I natten våkner vi av maur i sengen, jeg har til og med opplevd maur som ligger i doskålen. Vi vasker og støvsuger hver dag for å se om det hjelper, men det blir bare mer og mer maur. Vi har gitt beskjed til huseier (2-3 ganger) om dette og at det blir verre men han sier vi bare får sprøyte på litt gift som han hadde stående her fra da han bodde her selv. Det virker som at huseier ikke bryr seg eller gidder og gjøre noe med dette, noe jeg mener han bør i og med at det er kommet i sengen og andre steder. Hva kan vi gjøre? Kan vi holde tilbake husleie etc. inntil problemet er løst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dere opplever denne invasjonen av maur som ubehagelig. Spørsmålet er er om disse maurene kan være å anse som en mangel i leieforholdet, altså et brudd på leieavtalen fra utleiers side. Etter hva du opplyser har utleier sagt fra om at det er maur i huset, men at omfanget av dette er langt verre enn hva dere fikk inntrykk av. Slik du beskriver situasjonen mener jeg dere kan argumentere med at dette er en mangel.

Det er veldig viktig at man umiddelbart reklamerer når man oppdager en mangel. Ut fra hva du sier har dere også gjort det. Det er fornuftig å reklamere skriftlig.

Når det er så mange maur i huset at dere ikke får sove i fred bør dette gjøres noe med. Ut fra hva du beskriver er utleier uenig i at dette er en mangel. Dere har da muligheten til å opprettholde at dere mener dette er en mangel. Dere kan da forsøke å utbedre selv og kreve utgiftene tilbake fra eier. Hvis dere skal gjøre det må dere huske på å skrive et brev på forhånd, gi utleier en mulighet til å utbedre selv, og varsle at dere kommer til å utbedre for hans regning om han ikke tar tak i dette.

Dere har også en mulighet til å kreve prisavslag inntil problemet er løst. Vær da oppmerksom på at dere kun kan kreve en forholdsmessig del av leien i prisavslag. Dere kan holde tilbake den delen av leien dere mener dere har krav på i prisavslag, men det er veldig viktig at dere deponerer det beløpet, dvs. at dere oppretter en egen konto hvor dere plasserer pengene, og samtidig gir utleier mulighet til å sperre av den kontoen sammen med dere.

Om dere ikke blir enig med utleier har dere muligheten til å bringe saken inn for Husleietvistutvalget/forliksrådet for å få saken avgjort der.

Det kan være fornuftig å søke ytterligere juridisk rådgivning i denne saken. Dette kan dere eksempelvis få hos Leieboerforeningen eller hos Juss-Buss.

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine