Hopp til hovedinnholdet

Har utleier lov til å låse opp døra till rommet å gå inn uten å si ifra?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, j 18 her, jeg leier i et bofelleskap og lurer på om utleier egentlig følger reglene. jeg leier et rom på 8kvm. for 4000 måndlig, utleier betaler nett, strøm og vann og utenom rommet jeg leier er alt areal felles til bruk. men jeg lurer litt på hva som er de egentlige reglene for den slags utleie. siden det ved noen situasjoner jeg har opplevd som ikke helt som det burde være, har utleier lov til å låse opp døra till rommet å gå inn uten å si ifra, og hva kan en gjøre om man mistenker at utleier har tatt i fra private eiendeler. jeg vet at han har vært inne på rommet minst tre ganger (ved å teste med teip-biter på døra og annet) og et par ganger har han tittet inn på rommet mens jeg var der uten å banke på. og jeg mistenker at et par av mine ting (ink pengelapper fra sparebøssa) og et par pc-artikler kansje kan ha ''mystisk forsvunnet''. i tilleg viste ikke bildene i annonsen selve rommet jeg leier og det var etter anonnsen 13kvm. stort. hva kan jeg gjøre og hva har jeg rett til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg oppfatter det slik at du leier et rom i utleiers bolig og at det ikke bor noen andre der. Det i så tilfelle snakk om leie av et enkelt beboelsesrom og hvor du har noen færre rettigheter etter loven som særlig knytter seg til at du har et dårligere vern i en eventuell oppsigelsessak.

Når det gjelder rommet du leier, har du like fullt eksklusiv bruksrett til dette på samme måte som om du skulle ha leid en hel leilighet eller bolighus. Det at du har eksklusiv bruksrett betyr at utleier ikke kan gå inn på rommet uten videre. Da må han i så fall ha adgang til det gjennom loven. Loven gir utleier adgang til boligen eller rommet dersom han skal utøve et tilsyn, det vil si å sjekke at det ikke er noe vedlikehold som må gjøres. Så har han rett til å få tilgang til boligen/rommet dersom han skal utøve vedlikehold som han plikter å gjøre eller dersom han må reparere skader. Utleier har derfor ikke adgang til rommet ditt bare for å sjekke hva du holder på med eller for å rydde eller lignende.

I alle tilfeller hvor utleier skal ha adgang til rommet, skal du varsles først. Varselet må sendes i rimelig tid i forkant, dvs. minimum en uke. I og med at dere bor på samme sted, er det naturlig at dette varselet gis muntlig. Dersom det er en akutt skade som må repareres straks, for eksempel en vannskade, må man akseptere en kortere varslingsfrist.

Dersom du mistenker at utleier har stjålet noe fra deg, må du melde det til politiet som tyveri.

Du skriver også at rommet du leier ikke samsvarer med annonsen og at det er mindre. Jeg vet ikke hvor lenge du har bodd på rommet, men du må si ifra nokså umiddelbart etter at du flyttet inn dersom du skal fremme krav fordi rommet ikke samsvarer med det som er avtalt ved overtakelse. Dersom du var på befaring før du signerte kontrakten, blir det uansett vanskelig å fremme krav som følge av at rommet er for lite, fordi du har sett hvordan det ser ut og har akseptert det ved å signere kontrakten. Var du ikke på visning i forkant og det ikke har gått mer enn 1-2 uker siden du flyttet inn, kan du forsøke å fremme et krav om prisavslag fordi rommet er mindre enn det du ble lovet.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra