Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg kjøpe bolig i stedet for å leie når jeg har egenkapital tilsvarende ca halve kjøpesummen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Mistet koden min så må spørre på nytt. Jeg skal flytte for å studere til neste år, og tenkte at det kunne vært lurt å kjøpe hus selv istedet for å leie i 4 år, for å så begynne å tenke på huskjøp når jeg har sløst så mye på leie de årene. Arvet nok til ett halvt lite hus ca, så lurer på om det går å ta opp max studielån per år, og betale resten av huslånet med dette. Og hvordan går jeg fram resten av alt dette? Er budrunder og møter med bank, og jeg kan ikke noe om dette..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden du har så mye egenkapital, som kanskje står på en bankkonto med lav rente, kan det være lurt å kjøpe bolig i stedet for å leie.

Selv om du har egenkapital er det likevel viktig å tenke langsiktig. Det koster mye å kjøpe og selge bolig. Kjøper du en selveier bolig må du betale 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Når du skal selge boligen må du regne med at alle omkostninger knyttet til salget vil utgjøre minst kr 100 000. Dersom boligprisene ikke stiger i mellomtiden kan du risikere å tape penger hvis du ønsker å selge boligen igjen etter kort tid.

Hvis du likevel ønsker å kjøpe bolig må du ta kontakt med banken din for å høre om muligheten til å få et lån til resten av kjøpesummen. Banken vil ha to krav som de vurderer:

1. Har du tilstrekkelig egenkapital? Minimumskravet til egenkapital er 15% av kjøpesummen. Det høres ut som du oppfyller dette kravet

2. Har du tilstrekkelig inntekt til å dekke utgiftene til lånet og fellesutgifter/husleie/faste utgifter i boligen ved siden av alle andre utgifter? Dersom du bare har studielån og stipend som inntekt vil de antagelig vurdere at du ikke har tilstrekkelig inntekt til å tilfredsstille kravene til betjeningsevne. Det kan likevel være mulig å få lån dersom du har foreldre eller andre med fast inntekt som kan stå sammen med deg på lånet.

Dersom bankens krav oppfylles vil du få et finansieringsbevis. Det sier hvor stort lån banken er villig til å gi deg. Da har du mulighet for å gå på visning og legge inn bud innenfor den samlede summen av egenkapitalen din og finansieringsbeviset fra banken.

Først bør du altså ta kontakt med banken og forhøre deg om dine muligheter til å få lån.

Lykke til!

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Kan du få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig