Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

Hvor mye egenkapital trenger vi for å få kjøpt bolig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og gubben har veldig lyst til å kjøpe oss hus, da vi har leid i så mange år nå, men fryktelig usikker på hvor mye vi kan ta opp i lån sammen. Han ligger på 30 000 i mnd og jeg på 18 000-20 000. Begge sparer i BSU. Hvor mye må man ha i egen kapasitet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kravet fra Finanstilsynet er at de som kjøper bolig har oppsparte midler/egenkapital på minst 15% av kjøpesummen. Dette er ofte til hinder for at unge førstegangsetablerere skal få kjøpt seg bolig så tidlig som de ønsker. De må spare opp nødvendig egenkapital først.

Det er flott at dere begge sparer i BSU. Det vil telle positivt når banken vurderer hvor mye dere kan låne og hvor mye egenkapital dere må ha for å få lån.

Jeg vil anbefale dere å avtale et møte med banken deres for å høre hvilke muligheter dere. Banken kan hjelpe dere å sette opp en spareplan med tanke på boligkjøp. Banken vil også kunne si noe om hvor mye dere kan låne med de inntektene dere har i dag.

Nedenfor følger en artikkel om startlån, som gis av kommunene. Tidligere kunne unge få startlån i kommunene til kjøp av bolig. Nå er startlån forbeholdt barnefamilier og langsiktig vanskeligstilte på boligmarkedet, som ikke har mulighet for å spare opp nødvendig egenkapital.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Kan du få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Startlån

Kontrakt (colourbox.com)

Planer om å kjøpe din første bolig? Du kan søke kommunen din om gode startlån.

Les mer

Til deg som vil ta opp lån

Gjeld

Er du fristet til å ta opp lån? Da bør du være obs på dette.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Hvor lenge må jeg spare? (colourbox.com)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk når du kan kjøpe DIN egen bolig hvis du starter sparingen i dag!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig