Hopp til hovedinnholdet

Kan vi flytte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :) Meg og kjæresten vil flytte sammen etter videregående. Når vi flytter ut, er jeg 18 og han er 17(jeg er student og han er lærling). Vi vil flytte dit jeg kommer inn på universitet som mest sannsynlig vil bli i Kristiansand. Han blir ferdig med 2.året på yrkeslinja bygg og anlegg når jeg blir ferdig i 3.kl på videregående. Så han vil da se etter lærlingplass i Kristiansand. Er det mulig når han da har fullført 1 og 2.året på en skole i en annen by å søke på lærlingplass i Kristiansand? Er det forslag til hvor han kan søke om lærlingplass i Kristiansand da han har gått bygg og anlegg? Så var det bolig. Vi vil ha en bolig der bare vi 2 deler bolig med hverandre til en grei billig pris. Hva er det beste å valge for oss? Vi har lite peilingen på bolig der bare vi 2 kan bo. Hva kan valgene være for oss når det gjelder bolig for bare oss 2? Er det lelighet eller er det bedre alternativ? Noen linker eller sider kunne vært nyttige om dere kunne funnet noe som hadde passet oss!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når man søker skoleplass på videregående er ungdomsretten knyttet til det fylket man har folkeregistrert adresse. Slik er det ikke med læreplass, man kan søke læreplass hvor som helst i landet.

Kjæresten din kan altså gjerne søke læreplass i Kristiansand. Det er viktig at han starter prosessen tidlig, for det kan være mer krevende å søke på læreplass på avstand, når man ikke kan være utplassert der eller bruke lærernes nettverk. Det er viktig at han snakker med lærerne sine og benytter faget Yrkesfaglig fordypning i søkeprosessen.

Når det gjelder jakten på bolig, så finner du gode tips i artikkelen nedenfor. Det viktigste er at dere har et sted å bo ved studiestart, så ikke vær for kresen i første omgang. Det er fullt mulig å finne noe bedre og flytte etter at dere har kommet dit og blitt bedre kjent i området og leiemarkedet lokalt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bo i kollektiv?

bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene. Man kan leie større leilighet eller hus, selv med trang økonomi. Men, det finnes feller! Få tips til hvordan du unngår krangling om innkjøp av dopapir eller hvem som skal rydde etter festen.

Les mer

Slik finner du hybel/leilighet!

Låser opp dør (colourbox.com)

Er du på boligjakt? Da kan disse tipsene komme godt med.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Derfor bør du søke om studentbolig

Grünerløkka studenthus (ung.no)

Som leietaker i en studentbolig tar studentsamskipnaden ansvar for huset i sin helhet, og du kan fokusere på å styre deg selv, din hybel og ditt liv. Det er stor rift om studenthyblene hvert år, så søk tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig