Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve husleie?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bodde i en hybelleilighet i et par måneder og flyttet ut i starten av september. Jeg skrev aldri under noen kontrakt. Og nå får jeg meldinger av han jeg leide av "at husleia ikke er betalt og om den ikke blir betalt snarest så går jeg videre med det!!!!!!!!" Kan han det når det aldri ble skrevet under på noen kontrakt? Og hva kan isåfall skje?? Hilsen nervøs jente..

 

Svar
Hei

En husleieavtale kan inngås både skriftlig og muntlig. Det betyr at selv om du ikke har en skriftlig kontrakt, så kan avtalen være muntlig og i så tilfelle er det husleieloven som regulerer vilkårene i avtalen.

 

Det høres ut som at det ikke er noen tvil om at dere har inngått en avtale om leie av hybelleiligheten. Du har bodd der noen måneder og du har betalt husleie så lenge du har bodd der. Dere har derfor en muntlig avtale om leie av hybelleiligheten.

 

Det er altså husleieloven som regulerer hvordan du kan avslutte leieforholdet og hvor lenge du må betale husleie. Reglene i loven er slik at dersom leietaker vil flytte, så må hun sende en oppsigelse til utleier, altså si ifra om at hun har lyst til å si opp leieavtalen. Etter at oppsigelse er sendt, følger det en oppsigelsestid på tre måneder. I disse tre månedene har leietakeren rett til å bo i boligen og har plikt til å betale husleie.

 

Hvis du og utleieren har en annen avtale om hvor lang oppsigelsestiden skal være, så er det denne som gjelder. Dere kunne for eksempel ha avtalt at oppsigelsestiden bare skal være en måned, eller at du skulle kunne flytte ut uten noen oppsigelsestid. Men det er du som må bevise en slik avtale, hvis dere er uenige om det nå. Klarer du ikke å bevise at dere har en sånn avtale, er det lovens regler om tre måneders oppsigelsestid som gjelder.

 

Dersom du flyttet ut uten å sende oppsigelse tre måneder i forveien, kan utleier i utgangspunktet kreve deg for husleie i tre måneder fra han fikk vite om at du ville flytte ut. Men siden du allerede har flyttet ut, har du egentlig brutt kontrakten med umiddelbar virkning. Det betyr at utleier må prøve å få leid ut leiligheten på nytt igjen. Fra det tidspunktet utleier får leid ut på nytt, kan han ikke kreve deg for husleie. Du kan gjerne si til utleier at han skal prøve å få leid ut på nytt igjen og du kan eventuelt også tilby deg å hjelpe han med å finne noen nye.

 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra