Hopp til hovedinnholdet

Truende utleier

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er i en litt kjip situasjon med utleier. Jeg har en kontrakt som er full av mangler og feilbeskrivelser. Jeg har også betalt husleie kontant til huseier etter hans ønsker. I kontrakten vår så er det en tidsbestemt leieperiode på tre år. Men for noen uker siden så ringte han meg og sa at han måtte si meg opp, fordi han måtte selge huset og ville da selge det tomt. Han er truende og veldig pågående så jeg gikk med på det. Han sa at jeg hadde frem til 01 April til å være ute. Så det er 2 månder oppsigelse. I tillegg så står det at jeg leier 60 kvadrat, noe som er feil. Jeg leier over 70% av en enebolig, det er minst 160 kvadrart. Men uansett, jeg sa jeg kunne flytte etter mye press. Nå får jeg veldig mye utgifter med flytting og har derfor ikke penger til husleien. Nå truer han med å hive ut alle tingene mine i løpet av uken og å sende sine 7 brødre etter meg. Hva skal jeg gjøre? Jeg er helt rådvill. Hva kan jeg gjøre når jeg blir helt overkjørt av huseier?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utleieren din har selvsagt ikke lov til å kaste ut hverken deg eller tingene dine uten videre. Skulle han kaste deg ut så må dette skje gjennom namsmyndighetene, som er en gren av politiet. Du bør sjekke hva som står i kontrakten din, fordi det kan være at han har lov til å gå til utkastelse gjennom namsmyndighetene dersom du ikke betaler leie. Han må da uansett sende varsel med to ukers frist til å betale leie før han kontakter politiet.

Dersom du er bekymret for at utleier skal sende familie eller venner for å kaste deg ut av boligen så er nesten dette noe du må ta opp med politiet. Staten har såkalt maktmonopol, som betyr at privatpersoner ikke har lov til å utøve tvang eller vold. Dette inkluderer slikt som å fysisk fjerne folk fra eiendommen sin.

Ellers kan det være lurt å ta kontakt med noen for å få mer konkret veiledning om spørsmålene dine. Dette kan være en av studentrettshjelpstiltakene som Jussbuss og Jussformidlingen, eller organisasjoner som Leieboerforeningen eller Forbrukerrådet.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra