Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye egenkapital er 15% ved kjøp av bolig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, vi har skal kjøpe et hus. Mamma og pappa har avtalt time hos DNB og fått time neste uke på fredag for å snakke om lånet. På nettsiden til DNB så står det får å ta et lån må man ha 15% egenkapital. Hvor mye kr er det omtrent man må ha i egenkapital når banken gir 85% og vi må ha 15% egenkapital? For eks så vil vi ha lån på ca 2,5 milioner, hvor mye må vi ha selv for å få det lånet? Er det rund 100000kr eller? Håper dere kan hjelpe meg med å få vite dette, betyr veldig mye for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig som du skriver at det er krav om minst 15% egenkapital ved kjøp av bolig. Egenkapital er penger man har spart opp og som er klare til å bruke ved kjøp av bolig sammen med det lånet man tar opp i banken.

Dersom man ønsker å kjøpe en bolig til 3 mill må minst 15% av kjøpesummen være egenkapital: 15% x 3.000.000 = 450.000,-. 85% av kjøpesummen kan være lån: 85% x 3.000.000 = 2.550.000,-.

Til sammen: 450.000+2.550.000=3 mill.

Jo høyere kjøpesum for boligen, jo mer egenkapital må man ha spart opp. Du kan altså regne ut behovet for egenkapital ved å ta kjøpesummen for en aktuell bolig og gange med 15%.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra