Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve penger av meg fordi romkameraten ikke betaler?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om huseieren min har lov til å bruke depositumet mitt uten at jeg har sagt meg enig i det. Hadde en romkamerat som var veldig dårlig på å betale leie og er bekymret for at huseier tok min del av depositumet når hun nektet å betale leie. I såfall er dette lov?

Besvart 24.08.2018 17:09
 

Svar
Hei

Depositumet skal stå på en sperret konto i ditt navn, og skal ikke kunne disponeres med mindre både du og utleier godtar det. Hvis depositumet ikke står på en slik sperret konto, så kan det være et ulovlig depositum som du har krav på å få utbetalt. Utleier skal dermed ikke kunne bruke depositumet ditt uten videre.

Et annet spørsmål er om utleier kan kreve betaling av deg for at romkameraten ikke betaler. Dette avhenger av om dere har en felles leieavtale der du og romkameraten er solidarisk ansvarlige, eller om dere har hver deres avtale med utleier. Hvis dere har hver deres avtale, så kan ikke utleier kreve betaling av deg for romkameratens mislighold. Dersom dere er solidarisk ansvarlige så kan derimot utleieren din gjøre det, og du må i så fall kreve pengene tilbake fra romkameraten.

Håper dette var oppklarende.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti fremfor å betale depositum. Det kan virke fristende å spare de pengene, men er det egentlig så lurt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett