Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å flytte hjemmefra!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har veldig lyst å flytte hjemmefra. Det blir for mye krangling hjemme. Jeg bor bare hos mamma nå fordi jeg ikke kan bo hos pappa fordi han får sinna anfall og han kan være voldelig av og til og kaste ting og sann. Nå har jeg bodd bar hos mamma en stund og det er bare krangling og jeg kjenner jeg blir veldig sliten av det. Er det mulig at jeg kan flytte for meg selv i hybel eller leilighet (helst leilighet) uten jobb. Det er ikke så lenge til jeg blir 18 så kan vente. Kan jeg feks. ta ut penger av studielånet mitt når jeg blir 18år?

Besvart 27.10.2018 19:44
 

Svar
Hei!

Takk for at du tar kontakt! 
 
Det høres vanskelig ut når det blir så krangling hos mammaen din-  når du i tillegg har erfaring med vold og sinne hos din pappa. Det er ikke vanskelig å forstå at du sliten av hjemmeforholdene dine! 
 
Selv om det ikke er lenge til du fyller 18 år må begge foreldrene dine være enige i at du skal flytte for deg selv. Dette er fordi de har ansvaret for deg frem til du er myndig eller ferdig med videregående skole.
 
Det er derfor viktig at du snakker med foreldrene dine om hvorfor du vil flytte hjemmefra. Om du av ulike grunner ikke får til å snakke med dem, vil jeg råde deg til å ta kontakt med barneverntjenesten i kommunen din, de kan mye om barn og unge som er utrygge og eller har det vanskelig i familien sin. Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil  helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg.  
 
Dersom du er student vil du kunne søke stipend og studielån. Lånekassen vil midlertid sjekke ut hvor mye foreldrene dine har i inntekt for å sjekke finne ut behov for stipend. 
 
Jeg ønsker deg lykke til og legger ved noen lenker som kan være opplysende for deg dersom det blir aktuelt for deg å flytte for deg selv www.ung.no/bolig/738_Hva_koster_det_å_bo.html 
 
 
Håper at svaret kommer til nytte for deg!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no  
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra