Hopp til hovedinnholdet

Kan ny eier sette opp leien?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Her hvor vi leier ble huset solgt og ny huseier ønsker å sette opp husleien. Betaler 7000 i leie + 2000 ca for strøm, nettleie og bredbånd kommer også i tillegg. Så det er allerede dyrt å leie her. Kan den nye huseieren sette opp leien som h*n ønsker? Hvor lang tid er oppsigelse tid? Har ikke råd til å betale mere en det som er nå. Takk for svar.

Besvart 09.11.2018 15:40
 

Svar
Hei

Utleier kan regulere leien på en av to måter.

Etter ett år kan utleier kreve justering i tråd med Konsumprisindeksen (KPI). Det kan da ikke gjøres større endring enn den faktiske endringen i KPI siden forrige leiefastsetting. Dette kan du undersøke på Statistisk sentralbyrå sine sider (www.ssb.no/kpi). Du har da krav på 1 måneds varsel.

Utleier kan etter tre år regulere leien til "gjengs leie", men det skal da gis 6 måneders varsel. Gjengs leie vil si noe sånt som "typisk leie" for lignende leiligheter i området, og er mye vanskeligere å fastsette enn KPI-regulering.

Merk at det bare er leien som kan reguleres på denne måten. Tillegg for strøm/brensel skal tilsvare faktiske utgifter til dette, og vil dermed bare reguleres etter endring i forbruk og strømpriser.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti fremfor å betale depositum. Det kan virke fristende å spare de pengene, men er det egentlig så lurt?

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig