Hopp til hovedinnholdet

Jeg så muligens skjeggkre i leiligheten, hva kan vi forvente?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Igår kveld slo samboeren min på og av lyset litt i stuen. Vi pleier vanligvis å ikke ha på lys om kveldene. Da fikk han øye på noe som pilte utrolig raskt over gulvet når det var mørkt og fikk drept den etter å ha prøvd litt. Han mener dette var skjeggkre. Min største frykt. Han moste den under papir, men jeg så halen var sølvfarget. Kanskje en nymfe? Igår kveld støvsugde vi alle lister og gulv og satte limfeller beregnet på sølvkre i kroker. Ingen napp.. Hva kan vi forvente nå? Jeg er livredd og har angst for insekter og tror jeg ser en hver gang. Jeg som har vært så forsiktig med å pakke opp ting utenfor leiligheten osv. Vi bor forresten i blokk. Vi har aldri sett en slik før her inne og vi har bodd her i ca 6 mnd. Vi vurderer å flytte allerde, men må vente til oppsigelsen er over. Eggene tar jo tre år å klekke ut(?). Kjenner dette er psykisk belasting og er livredd for å se en hele tiden. :(

Besvart 23.11.2018 12:58
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år!

Jeg forstår at det er ubehagelig å vite at det muligens er insekter/dyr i leiligheten.

Du og samboeren din mener at dere nå har skjeggkre i leiligheten. Skjeggkre er ikke et farlig insekt, verken for mennesker eller bolig. Det er veldig vanlig å finne disse insektene i Norge. Dessverre er det ikke noen god behandling for å bli kvitt insektene, men det er mulig å gjøre en del tiltak for å begrense antall skjeggkre i boligen.

Du bør uansett varsle utleieren din om at du tror det kan være skadedyr i boligen, og du kan eventuelt kontakte Mycoteam eller et skadedyrfirma for å få mer informasjon om skjeggkre og hvilke tiltak som hjelper.

Jeg forstår det sånn at du er veldig redd for insekter. Det er mange som opplever å være redde for insekter og dyr, men det er faktisk mulig å gjøre noe med det.

Dersom redselen for insekter er så stor for deg at det begrenser deg i ting du gjør i hverdagen, og hvor du bor, vil jeg anbefale at du prøver og gjøre noe med det. Et tips er å snakke med noen om det, for eksempel en psykolog. Du kan ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din for å få henvisning til psykolog. En psykolog vil kunne hjelpe deg med redselen din slik at du kan få et mer avslappet forhold til insekter. 

 Hilsen helsesøster og Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fobier

Jente sitter med ryggen til (colourbox.com)

Om lag én av 20 opplever agorafobi og én av sju sosial fobi (sosial angst) i en slik grad at det har betydning for livskvalitet og psykisk helse. Såkalte enkle fobier som redsel for slanger eller krypdyr er vanligere.

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett