Hopp til hovedinnholdet

Utleier sier jeg vasket for dårlig da jeg flyttet. Kan han kreve betaling?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har nylig avsluttet et leieforhold. Fra starten av påsto huseieren at depositumkonto var unødvendig og vi endte opp med å følge hans råd. Videre har så fant vi ut av at vi betalte strømmen for sokkelleiligheten under oss, dette fikk vi ingen beskjed om før vi tok det opp. De siste 3mnd kom vi til en enighet om å bruke depositumet som leie slik at vi kunne flytte tidligere å slippe dobbel leie. Etter å ha vasket ut og ryddet fikk vi klage over at det ikke var godt nok, da gikk vi over det igjen. (Syntes selv det så ganske greit første gang.) For ikke så lenge siden sendte han en melding der han påsto det fortsatt ikke var godt nok ryddet og vasket(skrubbet gulvene i timesvis for andre gang). Nå sier han enten kommer jeg å fikser det atter igjen, ellers sender han faktura. Har han lovlig krav på dette? Vi har ingen depositum igjen, og iflg kontrakten er leieforholdet over. Skulle det vært medhold i klagen hans burde vel ikke det ha noe å si mtp at vi ikke har dep. konto engang?

Besvart 11.02.2019 11:39
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at henvendelsen din gjelder tre forhold:

1: Depositum på utleiers private konto

2: Krav fra utleier på grunn av dårlig utvask ved utflytting

3: Dere har betalt for strømforbruket i en annen leilighet

 

1: Depositum

Husleieloven sier at depositum skal stå på en egen konto i leietakers navn. Dette ble ikke gjort i ditt leieforhold - depositumet ble i stedet innbetalt til utleiers konto. Dere løste denne floken ved å bo opp depositumet den siste tiden av leieforholdet, som er den vanligste, og enkleste, løsningen på problemet. 

Depositumssaken er derfor å anse som løst.

 

2: Krav fra utleier som følge av for dårlig utvask

Når du flytter ut plikter du å tilbakelevere boligen "ryddig og rengjort". Dette innebærer at du må vaske litt bedre enn du kanskje ville gjort til vanlig, men det er ikke rimelig å forvente at boligen er like ren som en operasjonssal. Dersom det ikke er godt nok vasket, kan utleier ikke bare kreve at du kommer og vasker på nytt - har du tilbakelevert boligen kan utleier selv vaske, eller engasjere et vaskefirma, og kreve at du erstatter utleiers nødvendige utgifter til vaskingen.

Er det derimot vasket godt nok, vil ikke utleier ha et rettmessig krav mot deg. Fordi det er utleier som har et pengekrav, er det også utleier som har bevisbyrden - utleier må sannsynliggjøre at kravet er rettmessig. Det kan han gjøre gjennom f.eks. bilder av at det er skittent. Dersom du er trygg på at det er rent i alle kriker og kroker, kan du avvise utleiers krav. 

Er utleiers krav rettmessig, gjør det ikke noe at depositumet er brukt opp. Utleier vil allikevel ha sitt krav i behold. Utfordringen for utleier blir da at han ikke kan beslaglegge en andel av depositumet, men må gå til sak mot deg i Husleietvistutvalget eller forliksrådet for å få innfridd kravet.

 

3: Strømforbruk i sokkelleiligheten

 Utleier har ikke lov til å kreve at du skal betale for strømforbruket i en annen leilighet enn den du bor i. Det du har betalt for mye, kan du kreve tilbakebetalt. 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra