Hopp til hovedinnholdet

Utleier vil selge huset - må vi tilrettelegge for visninger?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Vi leier en bolig med åpent kontrakt og 3 mnd oppsigelse. Nå ønsker huseier selge huset. Og det er greit. Fotograf og megler var her, ferdig med felles visning. I det siste så er litt for mange private visninger 2-3 visninger i uke. Hva kan jeg gjøre? Vi har gode forhold til hverandre og ønsker også ikke å ødelegge det. Kan han kreve så mange visninger? Må det være ren og ryddig? Må vil forlate huset når det er visning?

Besvart 02.04.2019 15:37
 

Svar
Hei

1) Det første spørsmålet henvendelsen din reiser er hvorvidt du i det hele tatt må tillate utleier å ha visninger i forbindelse med salg av boligen.

I utgangspunktet kan ikke utleier kreve at du skal tilrettelegge for visninger i forbindelse med salg - kun i forbindelse med ny utleie. Men det er lov til å avtale at du også må tilrettelegge for visninger i forbindelse med salg, og hvis det er avtalt, er du nødt til det. Svaret på hvorvidt det er avtalt finner du i kontrakten din. Dersom det ikke står noe om at du plikter å være behjelpelig med visninger ved et eventuelt salg av boligen, kan du nekte utleier å ha slike visninger i det hele tatt. 

2) Du spør videre om utleier kan holde visninger i et så stort omfang som din utleier ønsker.

Lovens utgangspunkt når det kommer til visninger er at du plikter å gi leiesøkende (eller potensielle kjøpere, dersom det er avtalt (se 1)) i "rimelig utstrekning". Akkurat hva som ligger i "rimelig utstrekning" er ikke helt klart, men det må avgjøres gjennom en avveining mellom ditt behov for ro og fred, og utleiers behov for å vise fram boligen. Sånn sett vil du måtte bli stadig mer behjelpelig, desto nærmere dere kommer utflyttingsdatoen.

Det er også vanlig å avtale et tidsrom for visninger i kontrakten. Dersom kontrakten sier noe om når visninger skal holdes, kan du holde utleier til dette. 

3) Må det være rent og ryddig?

Dersom det er avtalt i kontrakten at du må tilrettelegge for visninger i forbindelse med salg, er det sannsynligvis også avtalt at du må sørge for at boligen er ryddig og ren når visningen skal finne sted. Er det derimot ikke avtalt at du må tilrettelegge for visning i forbindelse med salg, kan du fritt fram sette grensen hvor du selv vil - det være seg om det skal være ryddig og rent, eller om du i det hele tatt skal tillate utleier å avholde noen visning.

4) Må du forlate boligen når det er visning?

Nei. Det er ditt hjem, og så lenge du betaler husleie er det du som bestemmer. Det kan selvfølgelig avtales at du skal være borte når visningen skal finne sted - men du er ikke nødt til å gå med på en slik avtale.

Til både 1) og 2) er det også viktig å presisere at du og utleier fritt kan avtale både tidspunkt og omfang når det kommer til visninger. I en slik avtale kan du også bruke 3) og 4) som forhandlingskort.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra