Hopp til hovedinnholdet

Medleietakeren min gjør boligen ubeboelig. Må jeg betale leie?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er i et veldig trasig boforhold og jeg sa derfor opp 1. Mars. Men jeg makter ikke mere, han ene røyker inne hver kveld, stjeler maten min, røyker hasj hver dag, aldri vasket eller ryddet etter seg. Han andre har aldri gjort noe husarbeid, men han har heller aldri brukt fellesareal og jeg har aldri pratet med han. Jeg har sagt ifra til huseiere to ganger og de har tatt opp røykingen uten at det ble bedre. Men jeg kjenner at jeg rett og slett ikke klarer å bo her i juni, kan jeg da nekte å betale for juni? Å bo i en svinesti og med en narkoman som stjeler burde vell være grunn til at avtalen ikke er gyldig?

Besvart 10.05.2019 16:57
 

Svar
Hei

Det du beskriver i henvendelsen din er en konflikt mellom leietakere, og ikke en konflikt med utleier. Det er dermed ikke mange rettigheter du får overfor utleier som følge av en slik konflikt. Slik jeg forstår din sak, har du ikke rett til å la være å betale leie i en måned.

Når det er sagt plikter utleier å opprettholde "vanlig ro og orden" i boligen. Det innebærer en plikt til å blande seg inn i konflikter mellom leietakere, og forsøke å løse dem, samt å innføre og følge opp etterlevelsen av husordensregler, dersom det er nødvendig.

Slik din sak står i dag er det neppe stort mer utleier kan få gjort i den korte tiden som er igjen av leieforholdet, annet enn å snakke med medleietakeren din en gang til. Men fordi utleier har mislyktes i å opprettholde "vanlig ro og orden", kan du ha krav på et beskjedent prisavslag. Prisavslaget vil du ha rett på fra det tidspunktet du først sa fra om problemet til utleier. 

 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Hvordan ta opp ting med utleier?

Mye mat ligger fordelt på to hyller i kjøleskapet. (www.colourbox.com)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene. Man kan leie større leilighet eller hus, selv med trang økonomi. Men, det finnes feller! Få tips til hvordan du unngår krangling om innkjøp av dopapir eller hvem som skal rydde etter festen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra