Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir kastet ut, og utleier disponerer boligen mens jeg enda bor der.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har leid leilighet et år. Siden jeg mistet inntekt fikk jeg ikke råd å bo her mer, betale husleie og huseier sender begjæring om utkastelse til namsmann idag! Jeg har funnet et annet sted å bo og flytter der i sommer. Men har huseier lov til å komme hele tiden så mye de vil i mellomtiden? Nå har de fått malere til å male boden og soverommet, og alle tingene mine der er plassert i stua, det er ikke fordi jeg har ødelagt noe-bare fordi det da blir som nytt!! De sa jeg bare måtte finne meg i at de begynte å male så det var klart til nye leieboere når jeg flyttet, de vil leie ut med en gang. Og sa idag at de ville komme innom jevnlig, og stenge soverommet til jeg flyttet. De maser hele tiden at jeg må komme meg ut fortest mulig. Jeg skjønner det, men har de lov til å drive psykisk press på den måten? Det er tøft nok å vite at jeg må flytte, at det er sendt til namsmannen idag? Ja, hva kan og ikke kan utleierne ha lov til fram til jeg fysisk blir kastet ut??

Besvart 13.05.2019 14:25
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du i en periode ikke har betalt husleie, og at utleier nå har sendt begjæring om utkastelse til namsmannen. Samtidig har utleier tatt over bruken av noe av boligen, da utleier ønsker å gjennomføre noe oppussing mens du enda bor der. Det innebærer blant annet at du ikke vil kunne bruke soverommet. Utleier har også bedt deg om å flytte ut snarest mulig.

Du lurer på om utleier har lov til å gjøre dette.

Det korte svaret er at utleier ikke har lov til å gjennomføre slikt arbeid uten ditt samtykke.

Selv om du ikke har betalt husleie, er det du som bor der, og utleier må vente på at namsmannen gir tilbake disposisjonsretten av boligen til utleier. Du kan som leietaker nekte utleier å ta seg inn i boligen din når det ikke er avtalt at utleier skal komme, med mindre det er helt nødvendig at utleier tar seg inn, f.eks. for å rette en mangel du har reklamert på, eller forhindre skade på eiendommen. Har du samtykket til at arbeidet gjennomføres, må du finne deg i at det skjer.

Det er vanskelig å gi en mer konkret veiledning i en sak som dette, uten å få tilgang til mer informasjon. Dersom du trenger mer hjelp vil jeg anbefale deg å melde deg inn i Leieboerforeningen, eller kontakte Forbrukerrådet.

 

 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra