Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier låse seg inn i kollektivet uten vårt samtykke?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og en kamerat leier bolig i et 2-manns kollektiv. Uteleier låser seg hver uke inn i leiligheten for å sjekke at vi vasker "godt nok". Da jeg konfronterte han med at jeg ikke synes at det er greit, så sier han at han har lov til å låse seg inn i fellesarealene fordi vi bor i et kollektiv og at vi derfor bare har eksklusiv bruksrett til soverommene våre, og ikke stua. Har han rett i det? Det høres jo veldig merkelig ut at det ikke er "vår" leilighet, siden vi bor 2 stykker der. I kontrakten står det at vi leier "hybel" og det er spesifisert romnummer.

Besvart 13.05.2019 14:58
 

Svar
Hei

Ut fra din beskrivelse høres det ikke ut som om dere leier et enkelt beboelsesrom med tilgang til en annens bolig. For at det skal være tilfellet er det en forutsetning at også utleier bor i boligen. Det er de reelle forholdene som må legges til grunn, og ikke det som står i kontrakten.

Slik jeg, ut fra dine beskrivelser, forstår de reelle forholdene, kan utleier ikke ta seg inn i boligen etter eget forgodtbefinnende. Den eksklusive bruksretten dere har som leietakere omfatter også fellesarealene i boligen.

Det innebærer at utleier kun kan ta seg inn i boligen etter avtale med dere. Tilsyn med boligen og deres etterlevelse av leieavtalen kan utleier kreve, men kun i rimelig utstrekning - altså langt sjeldnere enn hver uke - og kun etter at dere har fått beskjed om at utleier kommer, og når.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra