Hopp til hovedinnholdet

Leie eller eie, egenkapital ved kjøp, hva koster det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Vi er tre jenter som planlegger å flytte sammen i et kollektiv når vi er ferdig på VGs. Vi har veldig lyst på en leilighet i Oslo og har noen spørsmål om det å kjøpe/leie bolig. 1. Er det lurt å leie eller kjøpe bolig? 2. Hvor mye bør man ha i egenkapital? 3. Vi skal studere i Oslo og ha liten jobb ved siden av, så er dette nok til å kjøpe/leie? 4. Hvor mange bør man være i et kollektiv?

Besvart 06.06.2019 13:49
 

Svar
Hei

For å få lån til kjøp av bolig må dere ha egenkapital/oppsparte midler på minst 15% av kjøpesummen. I tillegg må inntekten være stor nok til at dere kan dekke låneutgifter, øvrige boutgifter, samt et vanlig forbruk og andre utgifter dere har. Vanligvis vil ikke studielån og ekstrajobb være tilstrekkelig til å få lån i bank uten at foreldre stiller opp som kausjonister. Det er derfor ikke så vanlig at unge som studerer kjøper bolig.

Med en viss prisstigning vil det på sikt være lønnsomt å eie framfor å leie. Det koster imidlertid vanligvis minst et par hundre tusen å kjøpe/selge bolig, så en bolig man bare skal eie en kort tid/noe få år, kan medføre tap ved salg. Det kan være krevende når flere eier en bolig sammen. Det er ikke sikkert at alle ønsker å bli boende sammen over lang tid.

Noen studenter får hjelp av foreldre til å kjøpe bolig. Da er det som regel en person som kjøper og eier og har ansvar for finansiering og utgifter, mens venner/medstudenter kan leie et rom i boligen.

Det er ingen regler for hvor mange man bør være i et kollektiv. Antallet bestemmes gjerne av hvor mange soverom det er i en bolig det er aktuelt å leie. Det finnes få leiligheter i Oslo med mer enn 3 soverom, så mange kollektiv består av 3 personer. Litt avhengig av boligen kan det bli billigere jo flere som deler, men med flere personer trengs en større bolig og da er leien som regel høyere enn for en mindre bolig.

På Finn.no kan dere sjekke boliger til leie i Oslo og finne ut hva prisnivået er på ulike boliger på ulike steder i Oslo. I annonsene finner dere opplysninger om krav til depositum som må innbetales i forkant og hvor høy den månedlige leien er.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bo i kollektiv?

Bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene, som vil spare penger og ha det sosialt. Men tenk gjennom dette før du velger hvem du skal bo med.

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra