Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte på hybel når jeg er 15 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil flytte på hybel, men jeg er i barnevernet fordi jeg først ville ha avlastningshjem men barnevernet finner ikke noe. Som jeg har skjønt så kan jeg flytte ut bare foreldrene mine synes det er greit, og har ansvar og hjelper til med penger. Så jeg lurer på om det er mulig for meg å flytte på hybel når jeg bare er 15 år, eller om jeg bare får mer problemer med barnevernet? Jeg lurer også på om det er noen jobb jeg kan få for å tjene bra med penger for å hjelpe til med å betale leie, eller om jeg kan søke etter penger før jeg starter på VGs, og jeg bor bare 3mil fra skolen min og ikke 4

Besvart 10.06.2019 09:44
 

Svar
Hei jente 15 år!

Ja, du har mulighet til å flytte på hybel når du er 15 år, men det er som du også skriver at foreldrene dine må synes at dette er ok. 

Foreldrene dine har fremdeles ansvar og omsorg for deg frem til du er 18 år. Det betyr også at du må ha økonomisk hjelp fra foreldrene dine. 

Dersom barnevernet mener at det er best for deg og foreldrene dine at du bor på hybel kan barnevernet hjelpe å betale husleien. Ofte må det svært alvorlige grunner til at det blir bestemt at du anbefales å flytte ut fra hjemmet ditt. 

Har du mulighet til å snakke med barnevernet om dette? Kan du spørre om å få et møte der du forteller hva du opplever og ønsker? Da kan de gi deg et godt svar på dette. 

Det er selvsagt mulig å jobbe for å tjene noen penger slik at du kan hjelpe til å betale noe av husleien hvis dere blir enige om at du skal bo for deg selv. 

Noen har en ekstrajobb i butikk, noen passer dyr eller andre tar på seg små oppgaver som å male, rydde eller klippe gress. Forsøk å høre litt rundt i kommunen du bor i om det er noen som trenger deg og der du kan få en fast ekstrajobb. Ta gjerne en titt på denne artikkelen for litt tips: Søker du jobb for første gang?

Når du starter på videregående kan du søke Statens lånekasse om stipend. Les gjerne mer om dette her: Bostipend på videregående.

 Lykke til og håper du får det bedre fremover. 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra