Hopp til hovedinnholdet

Medleietakeren min bråker fælt. Hvilke rettigheter har jeg?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Vi er 5 stk som bor i ett kollektiv, og vi har forskjelige arbeidstider, Dette er et kollektiv uten stue, med åpent kjøkken mellom 2 soverom. Jeg bor i et av disse rommene.De andre bor i 1. og 3.etasje. Han som bor i 1.etg tok med seg kjæresten fra Polen og lot hun flytte inn hos oss. Problemet er at han jobber om natten og sover på dagen. Når han sover, oppholder hun seg på kjøkkenet rett foran mitt rom. Lager mat, spiser, leser, prater på telefon osv. Når han står opp, begynner de å lage mat og spiser sammen, med musikk og høylytt snakking. Uansett hvilken tid jeg er hjemme, får jeg aldri fred og ro. Har snakket med dem mange ganger angående prating, men det blir bare verre. Fortalte dem pent at jeg må stå opp kl.4 for jobb, neste dag inviterte de venner hjem til kjøkken og laget bråk til kl.23. Dette har gått flere månder før jeg tok kontakt med eieren, men hun kan ikke gjøre dem noe. Hvilken rettighet har jeg?

Besvart 11.06.2019 14:53
 

Svar
Hei

 

Husleieloven regulerer ikke forhold innad i et bofellesskap, men kun forholdet mellom utleier og leietaker. Det er derfor begrenset hva du kan kreve rettslig sett. Harmoni i bofellesskapet fordrer ofte at beboerne er villige til å ta hensyn til hverandre, og å inngå kompromisser.

Samtidig plikter utleier etter husleieloven § 5-2 å opprettholde "vanlig ro og orden" i husrommet. Det innebærer at utleier kan pålegge leietakerne i bofellesskapet å etterkomme rimelige påbud, som har til hensikt å opprettholde vanlig ro. Vanlig ro vil gjerne si at det skal være stille i tidsrommet mellom kl. 23 og 07. Det kan også være rimelig å forvente at det ikke skal spilles høy musikk eller bråkes unødvendig på fellesrommene, all den tid dette er til ulempe for de som har tilstøtende rom. Da dere er fem beboere der, og alle har sitt eget rom, er det etter mitt syn heller ikke urimelig å kreve at sosiale sammenkomster legges til hver enkelt beboers rom, med mindre annet er avtalt med de øvrige beboerne.

Slike regler er typisk noe beboerne i bofellesskapet kan komme fram til seg imellom, men om det ikke lar seg gjennomføre, kan du altså kreve at utleier involverer seg. Det er også hensiktsmessig å dokumentere bråkets art og omfang, slik at du kan vise det fram til utleier.

Samtidig er det slik at alle beboerne i bofellesskapet har rett til å bruke fellesrommene, og de øvrige beboerne må tåle at dette medfører noe lyd fra matlaging, samt prating - dog med innestemme.

Det er ikke urimelig av deg å forvente at det blir tatt noe hensyn til at du skal stå opp kl. 04. Samtidig er det et unormalt tidlig tidspunkt å stå opp på, og du kan neppe kreve at medleietakerne dine skal sitte stille som mus fra kl. 21 hver kveld. 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer

Vil du bo i kollektiv?

bo i kollektiv (colourbox.com)

Å bo i kollektiv er fint for deg som ikke vil bo alene. Man kan leie større leilighet eller hus, selv med trang økonomi. Men, det finnes feller! Få tips til hvordan du unngår krangling om innkjøp av dopapir eller hvem som skal rydde etter festen.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra