Hopp til hovedinnholdet

Utleier holder tilbake depositumet.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, vi har leid en leilighet på ca 50kvm fra mai 2018 til juni 2019. Når vi skulle flytte ut vasket vi ned leiligheten helt strøkent. Siste dag før overtakelse sa utleier at det så bra ut og hvis ny leieboer ikke er fornøyd må ham vaske selv. Depositumkontoen skrev jeg under på for å avslutte den ca 5 uker senere, da hadde ikke utleier gjort det enda. 2,5mnd er gått og jeg spør om han har tenkt å gå i banken snart, da svarer han at han vil ha 1000kr fordi han «måtte» vaske dusjdørene før ny leieboer flyttet inn. Har ikke mottatt noe skriftlig og heller ikke fått beskjed før etter 2,5mnd, da han godkjente utvasken ved utflytting. Har han rett til å kreve dette?

Besvart 13.08.2019 17:02
 

Svar
Hei

Dersom utleier skulle oppdage at noe er galt med boligen etter tilbakeleveringen, må utleier si fra om det til deg (reklamere) innen 14 dager fra han oppdaget mangelen. Siden dere hadde en felles gjennomgang før tilbakeleveringen, vil dagen gjennomgangen fant sted være tidspunktet hvor utleier skulle ha oppdaget at dusjdørene ikke var rene nok. 

Når utleier ikke reklamerer innen fristen, mister han muligheten til å rette noe pengekrav mot deg. Han kan følgelig ikke kreve at du skal betale ham kr. 1 000.

Du skriver at du har spurt om utleier har tenkt å gå i banken snart. Jeg antar derfor at depositumet står på en depositumskonto i ditt navn. Du kan selv henvende deg til banken, og kreve depositumet utbetalt til deg.

Banken plikter da å informere utleier om at du har fremmet et slikt krav, og gi utleier fem uker på seg til å reise søksmål (sende klage til Husleietvistutvalget/Forliksrådet). Dersom utleier ikke reiser søksmål, plikter banken å utbetale pengene til deg når de fem ukene er over. Reiser utleier derimot søksmål, må saken opp til behandling først. Siden utleier ikke har reklamert innen fristen, har han ikke noen sak.

Når du kontakter banken bør du be om å få tilsendt kopi av alle brev og e-poster som går inn og ut av banken i forbindelse med denne saken. Da kan du påse at banken faktisk gir utleier en frist på fem uker. Dessverre vil ikke fristen begynne å løpe før utleier er blitt gjort oppmerksom på den, og ikke alle banker vet at de plikter å gi utleier en slik frist. Dersom banken mot formodning ikke gir utleier en slik frist, kan du henvise til husleieloven § 3-5, 6. ledd, og kreve at de umiddelbart opptrer slik loven anviser.

Dersom depositumet er innbetalt til en konto i utleiers navn, og han nekter å tilbakebetale beløpet, vil jeg anbefale deg å melde deg inn i Leieboerforeningen slik at du kan få hjelp til å kreve pengene tilbakebetalt.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra