Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få kjøpt min egen bolig?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt på 17, som ubehagelig snart fyller 18. Neste skoleår skal jeg ut som lærling, og jeg vil kjøpe meg en leilighet så fort som mulig. Gjennom arbeid for slekt, konfirmasjonsgaver og deltidsjobber her og der har jeg allerede skaffet rundt 150 000kr som jeg har tenkt skal være en del av egenkapitalen til boliglånet, sammen med det jeg tjener ila. lærlingetiden. Men jeg har 1 bekymring, og det er det med garanti. Jeg har hørt mye om at bankene aller helst vil ha et hus eller lignende verdi i garanti, men dette er noe jeg ikke har tilgjengelighet til å få organisert. Min far og mor har leid helt siden de flyttet til Norge, og eier ingen eiendom. Er det mulig å få boliglån uten garanti, og isåfall hva kan jeg gjøre?

Besvart 20.09.2019 08:45
 

Svar
Hei

Så flott at du har så mye som 150.000 oppspart allerede. Dette er en god start.

Når du søker om lån til kjøp av bolig vil bankene vurdere to kriterier:

1. Om du har tilstrekkelig inntekt til å tilbakebetale lånet med en rente som er 4-5%-poeng høyere enn dagens lave rente (slik at du kan klare å betale lånet selv om renta stiger).

2. Du har oppspart egenkapital som gjør at du ikke trenger å låne mer enn 85% av kjøpesummen for boligen.

Dersom du oppfyller disse kriteriene vil banken gi deg et forhåndstilsagn på maksimalt lånebeløp. Da er du klar til å kjøpe bolig. Det du kan kjøpe for er lånet + oppspart egenkapital (som må utgjøre minst 15% av kjøpesummen).

Når du kjøper bolig vil banken ta pant i boligen du kjøper. Dette er bankens garanti. Dersom du ikke har nok egenkapital vil de kreve annen garanti eller pantesikkerhet for å gi lån. Dersom du oppfyller kravet til egenkapital på minst 15% av kjøpesummen, vil banken normalt ikke kreve ytterligere garanti.

Når du blir lærling kommer du til å betale skatt av lærlingelønnen din. Da blir det veldig lønnsomt for deg å spare i BSU (Boligsparing for ungdom). I tillegg til høy rente vil du få redusert skatten du skal betale med 20% av det du sparer. Du kan spare inntil 25.000 i året på BSU. Sparer du 25.000 vil du få redusert skatten du ellers skal betale med 5.000. Når du er klart til å starte denne sparingen tar du kontakt med banken din for å få åpnet en BSU-konto.

Har du mulighet til å bo hjemme hos foreldrene dine blir det lettere å spare opp det du trenger i egenkapital. Det at du har klart å spare opp nok egenkapital vil telle positivt når du søker lån.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spar til egen bolig med BSU

Flyfoto av Bergen sentrum (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra