Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få lån til kjøp av bolig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på dette med lån, jeg ønsker å få lån til leilighet men min årsinntekt når jeg er student har jo bare vært Max 100K i åre, får man kun lån på 5 ganger sin egen inntekt? Kan jeg få høyere lån med en kausjonist eller pant av hus?

Besvart 24.09.2019 08:22
 

Svar
 

Hei

Når du søker boliglån vil banken legge vekt på to ting:

  • At du har egenkapital som gjør at du ikke trenger å låne mer en maksimalt 85% av kjøpesummen for boligen
  • At du har tilstrekkelig inntekt til å betjene lånet. Regelen er som du selv skriver at lånet maksimalt skal utgjøre 5 ganger årsinntekten.

Så lenge inntekten din er på rundt 100.000 i året vil du være avhengig av at en annen person (foreldrene dine?) kan stå som medlåntaker på boliglånet sammen med deg. Den samlede gjelden på både den boligen du kjøper og det lånet medlåntakeren din har allerede kan ikke overstige 5 ganger samlet inntekt. I tillegg må du også ha egenkapital på minst 15% av kjøpesummen.

Dersom du ikke allerede har åpnet en BSU-konto vil jeg anbefale å starte med sparing på BSU. BSU (Boligsparing for ungdom) er den mest lønnsomme spareformen for unge som jobber og betaler skatt. Du får redusert skatten du eller skal betale med 20% av sparebeløp opp til kr 25.000 per år.

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra