Hopp til hovedinnholdet

Student 18 år, kan jeg søke økonomisk hjelp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en student på 18 som bor i fosterhjem frivillig. Jeg sliter med å bo hjemme lengere og nå ønsker å flytte i leielighet, men jeg finner ikke noe billige steder, og har ingen jeg kan flytte med. Jeg ønsker ikke å bo i kollektiv. Jeg vet jeg kan få bortebostipend (og kanskje grunnstipend), men finner ikke noe bra svar noe sted om jeg kan ha krav på mer. Alle hybler/leieligheter koster rundt 5-6000kr, og da har jeg kanskje 1-2000 å leve på med alt annet. Barneværn har sluttet med støtte til barn som flytter ut. Hva kan jeg gjøre, har jeg krav på mer?

Besvart 30.09.2019 15:55
 

Svar
Hei

Så lenge du går på videregående skole, så er det stipend- og låneordningene som Lånekassen har som du må benytte, i ditt tilfelle sannsynligvis bostipend og kanskje grunnstipend.

Mange studenter må jobbe deltid ved siden av skolen, for å få økonomien til å gå rundt. Har du tenkt på å finne en deltidsjobb som du kan ha ved siden av skolen? Det kan gjerne være i butikk, kiosk, bensinstasjon og lignende.
Det er ikke mange kveldene/helgene i måneden du skal jobbe før du opplever at du har betraktelig mer å rutte med i måneden.

Foreldre / foresatte har fortsatt plikt til å forsørge deg med det du trenger til mat, klær, tak over hodet, strøm og så videre (etter økonomisk evne), så lenge du går på videregående skole.
Dette følger av Barneloven § 68. Dette gjelder også selv om du flytter på hybel. 

Det å flytte for seg selv innebærer et stort ansvar, og en stor del av det ansvaret er at man klarer å forsørge seg selv. Kanskje du ikke er i stand til å flytte ut akkurat nå, men hvis du klarer å finne en liten deltidsjobb, så er sjansene dine betraktelig større for å kunne klare deg selv. 

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra