Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bo på hybel og få studielånet gjort om til stipend?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år. For tiden tar jeg "Forkurs til ingeniørutdanning" på universitetet (som varer i ett år). Pga lang tid med krangling og uenigheter med familien min hjemme, har jeg tenkt å flytte ut. Hovedgrunnen til at jeg ikke har gjort dette før er at jeg ikke har penger for å klare meg selv. Men etter litt undersøking av informasjon og hjelp til studenter har jeg funnet ut om studentboliger og basisstøtte for studenter. Dette, fra det jeg forsto, kan gjøres om til stipend (max. 40%). Noen av de spørsmålene jeg har er: Kan jeg søke om basisstøtte og få til 40% omgjort til lån før jeg har fått en leilighet? Kan jeg søke på dette selv om jeg tar ettåring studie? Kan jeg fortsatt søke på studentbolig selv om vi er i september? Må jeg søke samtidig for basisstøtte og studentbolig? Hva gjør jeg hvis jeg får leiligheten før støtten? Hvordan skal jeg betale for det? Er det egentlig lurt å søke på lån? Bør jeg kontakte lånekassen og forklare situasjonen?

Besvart 02.10.2019 12:58
 

Svar
Hei

Du søker om stipend og lån i fra Lånekassen. Vanligvis søker man om studentbolig hos studentsamskipnaden ved det lærestedet der su skal studere.

De fleste som søker støtte i fra Lånekassen får det som kalles basisstøtte. Den utbetales som lån, men som du sier så kan opp til 40% gjøres om til stipend dersom du ikke bor hjemme.

Du må ikke ha flyttet ut når du søker, men dersom du får hybel etter at du har søkt om støtte må du oppgi hybeladressen din og flyttedato på Dine sider. Du kan søke om støtte selv om du skal ta et ettårig studie.

Dersom du har flere spørsmål kan du ringe Lånekassen.

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra