Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier komme med regler underveis i leieforholdet?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer bare på om det er slik at utleier kan sette regler mot å ha elektriske kjøkkenredskaper på rommet man har leid et halvt år i etterkant av kontrakt og leietakning? Jeg har fått en melding om at vi ikke lenger kan ha kaffemaskin, vannkoker o.l. på rommet lenger pga 'brannfare', selvom jeg mener at hvis det først er en bekymring, så bør man kanskje sette regler mot lading av telefon på natten, strykejern og rettetang for hår bl.a. også. Er det noen regel mot at utleier kan gi nye regler på dagen, som at det må være et varsel på forhånd før regler trer til, eller kan han bare sette nye regler sånn på sparket?

Besvart 30.09.2019 14:31
 

Svar
Hei

Det følger av husleieloven at utleier kan gi rimelige påbud, typisk husordensregler og lignende, underveis i leieforholdet. Leietaker plikter da å følge disse. Utgangspunktet er dermed at ja - utleier kan komme med regler på sparket.

Spørsmålet her er om disse nye reglene er å anse som rimelige påbud. Min mening er at disse påbudene ikke er helt rimelige, all den tid det neppe er større brannfare ved bruk av disse apparatene enn f.eks. strykejern, rettetang o.l. Det skorter derfor litt når det kommer til utleiers argumentasjon.

På den annen side er det i utleiers favør dersom det finnes et kjøkken hvor slike apparater kan bli brukt.

Felles for slike elektriske apparater er at de ikke utgjør noen brannfare når de ikke er tilkoblet en strømforsyning. Jeg foreslår derfor at du hører med utleier om det ikke er et alternativ å heller innføre en regel om at alle slike elektriske apparater kun kan være tilkoblet strømforsyning mens de er i under oppsyn. 

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra