Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg ikke betaler det utleier krever?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har flyttet fra en hybel der jeg leide i to år. Da jeg flyttet inn måtte jeg ikke betale depositum, det står også på kontrakten. Leiligheten var litt skittent så jeg måtte vaske den selv før jeg kunne bo der. Eieren viste om det og det var han som kom med forslaget om at jeg skal vaske leiligheten og betale et tusen mindre i første leien siden det ikke var innflyttingsklar. Nå etter at jeg har flyttet derfra klaget eieren på at det ikke var vasket bra nok, når jeg vet at det var mer enn bra. Jeg vet hvordan man skal gjøre flyttevask fordi jeg har jobben en god del som renholder. Jeg var grei og gikk tilbake for å vaske på nytt. Etter det mente eieren at noen av vegger måtte males, at det var en fjernkontroller som manglet i leiligheten og at stikkontakter var løse. Han mener det er meg som må ordne alt. Har han lov til å kreve slike ting hvis han ikke ville ha depositum for hybelen? Hva burde jeg gjøre i denne situasjonen? Hva skjer hvis jeg nekter å gjøre det han krever?

Besvart 04.10.2019 15:36
 

Svar
Hei

Dersom årsaken til at veggene "må" males er alminnelig elde og slitasje, og det ikke er avtalt at du har ansvaret for indre vedlikehold (se i kontrakten din om det er avtalt noe slikt), er det utleier som må stå for malingen av veggene. Må de males fordi du har skadet dem, må du betale det det koster å opprette skaden du har forårsaket. Samtidig må det gjøres fratrekk for den berikelsen utleier får ved at veggene blir finere enn de egentlig skulle være da du flyttet ut.

Vedrørende løse stikkontakter, er lovens utgangspunkt at du som leietaker har vedlikeholdsplikten for disse. Har de blitt løse i løpet av leieforholdet, er det dermed ditt ansvar å sørge for at de sitter fast når boligen skal tilbakeleveres. I ditt tilfelle ble boligen tilbakelevert med løse stikkontakter. Utleier kan da kreve at du erstatter det det koster å feste dem, hvilket burde være en liten sum. Dersom de må byttes ut, er det utleier som må betale for det. Merk også at det er utleiers problem, dersom de var løse allerede da du flyttet inn.

Dersom du har rotet bort fjernkontrollen, må du betale for den. Har den ikke vært i boligen så lenge du har bodd der, er det ikke noe du kan klandres for, og du skal da naturligvis heller ikke betale noe.

Dersom du avviser alle kravene fra utleier, må utleier ta saken videre til Husleietvistutvalget eller Forliksrådet, om han vil tvinge deg til å betale. Dersom han sender klage dit, vil du få anledning til å gi et tilsvar før saken skal behandles. Dersom utleier får medhold, får han tvangsgrunnlag, og kan ved namsmannens hjelp drive inn sitt krav mot deg. Det er derfor greit å inngå en avtale om betaling nå, dersom du mener at utleier har rett i deler av kravet sitt. Mener du derimot at han tar helt feil, bør du klart og tydelig avvise kravene overfor utleier, og så blir det opp til utleier om det skjer noe videre.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra