Hopp til hovedinnholdet

Utleier nekter meg å bruke kaffetrakter. Hva bør jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Det var ingen mulighet å kunne svare på et tidligere spørsmål for klarifisering, da han/hun som svarte stilte spørsmål eller ga nye punkter som kunne kreve klarifikasjon så jeg ønsker å følge opp emnet. Tidligere spørsmål kan sees her: https://gyazo.com/2e7600ccf823a66d509ed5f505f21cbc Det er et felleskjøkken, men under visning og ellers utenom så har utleier vært nølende å la oss en gang oppbevare egen mat på kjøkkenet, og har heller stilt med et lite kjøleskap for hver av oss på våre egne rom. Gamle kjøleskap som sikkert ytrer mer brannfare enn de nye mer moderne redskapene leietakerene har kjøpt selv. Det er verken kaffetrakter, vannkoker eller mikrobølgeovn tilgjengelig på felleskjøkkenet, og jeg tviler sterkt på at utleier vil la oss plassere egne kjøkkenredskaper der. Hva bør jeg gjøre?

Besvart 04.10.2019 16:00
 

Svar
Hei

 

Det er litt uklart hvorvidt utleier nekter deg å bruke kjøkkenet i det hele tatt, eller om han nekter deg å plassere vanlige kjøkkenredskaper og -apparater der. All den tid boligen er utstyrt med et kjøkken, er det etter mitt syn nokså spesielt at utleier nøler med å la leietakerne oppbevare maten sin der. Å utstyre soverommene med kjøleskap, framfor å la leietakerne oppbevare maten sin på kjøkkenet, kan nesten tolkes som en oppfordring til også å tilberede maten på soverommet. 

I forrige svar ble rimeligheten av de påbud utleier har kommet med tatt opp. Påbud som ikke er rimelige, trenger du ikke å følge. Å nekte en voksen person å lage seg mat eller kaffe er urimelig.

Utleiers frykt for brann kan avhjelpes ved at elektriske apparater som trenger strøm kun mens de er i bruk, frakobles stikkontakten når de ikke er i bruk. Dette kan gjøres uavhengig av om det elektriske apparatet er plassert på kjøkkenet eller på soverommet.

Du bør ta en prat med utleier om utleiers forventninger, rimelighet, og din rett til å oppbevare og tilberede mat i din egen bolig. Dere burde sammen lage noen ordensregler som begge parter kan si seg enige i, der dine behov som leietaker blir ivaretatt, samtidig som utleiers bekymringer blir tatt hensyn til. Jeg legger til grunn at det er flere leietakere som også bor der. De burde også få være med på utviklingen av rimelige husordensregler.

Dersom du ønsker en mer konkret veiledning, hvor både dine spørsmål, samt de spørsmål en juridisk rådgiver må stille deg for å kunne gi en slik konkret veiledning, blir besvarte, vil jeg anbefale deg å melde deg inn i Leieboerforeningen.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra