Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på tilbakebetaling når jeg har betalt for mye leie?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er i en kjip situasjon med min forrige utleier. Leieforholdet startet den 15. august. Jeg og utleier gjorde en avtale om at depositum (21 500 kroner) skulle dekke tre måneders leie som tilsvarte oppsigelsestiden. Siden leia skulle forehåndsbetales betalte jeg en og en halv måneds leie den 20. august (10 500 kroner) som dekket halve august og hele september, pluss depositumet som dekket ytterligere tre måneders leie. Den 28. august sa jeg opp hybelen, dermed starta oppsigelsestiden den 1. september til og med 30. november. Men siden jeg allerede hadde forhåndsbetalt leia for september så dekker depositum pengene leie for desember også som er en måned mer enn oppsigelsestiden min. Jeg lurer derfor på om jeg har rett til å få igjen 7500 for den overflødige måneden som går over min oppsigelsestid? Tror leier ble sur på meg fordi jeg sa opp såpass tidlig, så synes det vil være vanskelig å kontakte han igjen. Vet ikke hva jeg skal si. Hilsen Espen

Besvart 04.10.2019 16:09
 

Svar
Hei

Ja, du har krav på å få tilbakebetalt disse pengene. Dette forutsetter at du hadde adgang til å si opp leieavtalen, hvilket jeg legger til grunn.

Jeg forstår deg slik at depositumet ble innbetalt til utleiers private konto, og ikke til en depositumskonto i ditt navn. Dette betyr at du må rette kravet ditt direkte mot utleier for å få pengene tilbakebetalt.

Det kan være greit å gjøre dette allerede nå. Så lenge det er uomtvistet at oppsigelsestiden løper ut november, kan du bare si til utleier at du ber om at et beløp tilsvarende en husleie tilbakebetales til din konto, da du allerede har forhåndsbetalt husleien for hele leieperioden.

Dersom utleier nekter dette, kan du sende ham et påkrav, hvor du krever disse pengene, under trussel om søksmål om han nekter.

Skulle du ha behov for mer konkret hjelp i forbindelse med inndrivelsen av pengene, vil jeg anbefale deg et medlemskap i Leieboerforeningen. 

PS. Det er verd å merke seg at et depositum etter husleieloven § 3-5 er et avtalt pengebeløp som settes inn på en konto i leietakers navn, men som ingen av partene har ensidig råderett over. Et "depositum" innbetalt til en konto i utleiers navn er ikke et depositum i lovens forstand. Dette beløpet er å anse som et ulovlig innbetalt beløp, og kan alltid kreves tilbakebetalt - med forsinkelsesrenter. Ofte er det praktisk å anse beløpet som en forskuddsbetalt, og heller bo det opp, slik du har tenkt å gjøre for den andelen av beløpet som tilsvarer husleien i oppsigelsestiden.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti framfor å betale depositum. Er det lurt?

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra