Hopp til hovedinnholdet

Leiekontrakten gikk ut. Må vi betale leie?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Vi har bodd i et hus nå i noen mnd, men ikke fått noen kontrakt på leie. Vi har spurt flere ganger om hvordan det ligger ann med den, men ikke hørt noe mere. Har nå godt 3 mnd å vi lurer på om huseier kan kreve penger for alle de mnd når vi ikke har hørt noe fra de? Bodde her i fjor også så lurte på om vi skulle betale det samme men har ikke fått noe klart svar.. Har huseier krav på etterbetaling av disse mnd?

Besvart 04.10.2019 16:19
 

Svar
Hei

Hvis jeg forstår deg riktig har du bodd i boligen i over ett år. Ved innflytting fikk du en tidsbestemt kontrakt (det sto en opphørsdato i kontrakten), som nå er utløpt, og utleier har ikke kommet med noen ny kontrakt. Det har nå gått over tre måneder siden den tidsbestemte kontrakten utløp.

Det følger av husleieloven at når en tidsbestemt leieavtale utløper, og leietaker blir boende i tre måneder, går kontrakten over til å bli tidsubestemt. Dette betyr at leieforholdet fortsetter å løpe på samme vilkår som i den utløpte kontrakten. Den eneste forskjellen er at opphørsdatoen da må tolkes ut av kontrakten.

For deg betyr dette at du har en leiekontrakt, og husleien er den samme som den var ved utløpet av den opprinnelig avtalte leietiden. Dersom utleier nå kommer med en ny kontrakt, kan du si at du ikke vil undertegne denne, fordi du har en gyldig leiekontrakt.

Du spør også om utleier har krav på "etterbetaling". Dersom du ikke har betalt husleie de siste månedene, må du innbetale dette til utleiers konto umiddelbart. All tid du disponerer boligen, er det under forutsetning av at du betaler vederlag til utleier, med mindre noe annet er avtalt. 

Dersom du med "etterbetaling" sikter til at utleier kunne ha økt leien ved inngåelsen av en ny kontrakt, er svaret på spørsmålet ditt nei. Fordi du nå har en tidsubestemt leieavtale, kan ikke utleier kreve at du undertegner en ny kontrakt med høyere husleie. Dersom utleier vil øke husleien, kan han gjøre det kun gjennom å indeksregulere husleien. En slik leieøkning kan først finne sted ett år etter leieforholdet begynte. I tillegg må utleier skriftlig varsle om leieøkningen én måned før den trer i kraft.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti framfor å betale depositum. Er det lurt?

Les mer

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra