Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte skole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har akkurat startet i 2 kl på VGS. Men allerede nå merker jeg at jeg er lei av å bo i samme by som jeg har vokst opp i. Føler at jeg har vokst i fra byen, miljøet og at jeg trenger å flytte for meg selv:/ Vurderer derfor veldig å flytte i 3 klasse, men veit ikke hvor jeg vil flytte eller hvor jeg skal starte. Hvordan kan jeg finne ut hvilken skole som passer meg og hvilke regler som gjelder for å bo på hybel?Og jeg kan vel ikke flytte midt i dette skoleåret?

Besvart 08.10.2019 14:10
 

Svar
Hei

Så kjedelig å høre at du føler det sånn. Du har ingen rett til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Barneloven (Lov om barn og foreldre) regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna sine - og barnas rettigheter overfor foreldrene. Barneloven sier at foreldre skal gi barn større selvbestemmelsesrett i takt med dets alder. Foreldrene skal legge stor vekt på barnets mening jo eldre man blir.

Les mer om barneloven.

Foreldre har et foreldreansvar og et forsørgeransvar for barn og ungdom frem til de fyller 18 år, hvilket betyr at det er de som til syvende og sist har det siste ordet hvis dere er uenige om du kan flytte hjemmefra eller ikke.

Hvis foreldrene dine er enig i at du kan flytte hjemmefra, så vil de ikke av den grunn miste forsørgeransvaret de har frem til du er 18 år. Man kan aldri miste et slikt forsørgeransvar, og foreldre må derfor hjelpe deg med penger til nødvendige ting slik som de ville gjort hvis du bodde hjemme.

Når det gjelder bytting av skole

Nå er det slik at det kommer helt an på hvilket fylke du bor i - med hensyn til ønske om skolested. Retten din til videregående skole avhenger ikke av skole, men kun utdanningsprogram. Noen fylker lar deg få ønske skole, mens andre fylker ikke tillater at du setter opp skoleønsker i det hele tatt. De bare plasserer deg på en skole.

Her må du snakke med karriereveilederen på din videregående skole, som må fylle ut et manuelt endringsskjema for bytte av skole. Uansett om fylket ditt aksepterer skoleønsker eller ikke - snakk med karriereveileder!!


Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra