Hopp til hovedinnholdet

Det er så strevsomt hjemme, jeg vil flytte ut. Må jeg vente til jeg er 18?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 år og har hatt tanker siden jeg var 12 om å flytte ut. Ting hjemme er ikke som det skal og nå er jeg blitt så sliten at jeg gruer for å komme hjem etter skole. Føler jeg hadde klart meg greit alene og ville hatt det mye bedre nå som jeg neste år starter vgs. Vil veldig gjerneflytte ut da (er da ca.16/17 år) Tingen er at pappa støtter ikke dette valget fordi han er kontrollerende, betyr dette at jeg er nødt til å vente til jeg er 18 med å flytte ut??

Besvart 09.10.2019 13:24
 

Svar
Hei

Du har gått i lang tid og tenkt at du vil flytte ut. Nå har det blitt verre, for nå gruer du deg til å komme hjem etter skolen. Sånn skal du ikke ha det. Du er 15 år og går avsluttende året på ungdomsskolen. Det er viktig at du får ro og konsentrasjon til å avslutte ungdomsskolen på en ok måte.

Du har rett til å søke den videregående skolen du vil, men pappaen din må si ja til at du skal flytte fordi du ikke er gammel nok til å skrive under på en del papirer som trengs i forbindelse med en flytting (18 år). Jeg har lagt ved en artikkel nedenfor som handler om akkurat dette.

Hva mener du med at pappaen din er kontrollerende? Er det slik at han stiller for høye krav eller setter for strenge grenser? Eller nekter han deg å møte venner for eksempel? Det virker som om du allerede har snakket med ham om det å flytte, siden du vet at han ikke støtter valget. Så bra gjort av deg å ta det opp. Det betyr at du vet noe om hvordan du skal snakke med pappa. Og nå vet han hva du tenker på.

Jeg lurer på om du har mulighet til å fortsette den samtalen med pappa? Det kan hende det var overraskende for ham at du tok opp det med flytting, men nå har han fått litt mer tid til å tenke på det. Det kan godt hende han fortsetter å si nei. Det er noen år til du er myndig, og det er han som har ansvar for at du er trygg og blir passet på i mellomtiden. Det er uansett lurt av deg å forberede godt en slik samtale, både knyttet opp til hvor du vil flytte, hvilken skole du vil gå på, hvor du i såfall skulle bodd osv.

Dersom det er slik at pappa gjør ulovlige ting som å slå eller true deg så er det viktig at du forteller det til en venn eller en voksen du stoler på. Også det å kontrollere barna sine kan være ulovlig, men det kommer an på hvilken type kontroll han tar. Det å sette innetider eller ha andre regler er ikke ulovlig kontroll. Jeg håper du tar kontakt med en lærer du stoler på eller helsesykepleier, slik at du kan slippe å grue deg til å gå hjem.

Lykke til videre!

 

 

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra