Hopp til hovedinnholdet

Hva slags husordensregler kan utleier kreve?

Jente
 

Spørsmål

Hei Jeg har en del spørsmål som jeg ikke finner svar til. Jeg leier en bolig som jeg har lov til å fremleie. Jeg skal nå leie ut 2 soverom m/inventarer i boligen som jeg selv bor i og vi har da felles stue,kjøkken bad og gang osv. 2 av dem er 17 år der foreldrene må skriver under kontrakten etter loven sam jeg har ett samarbeid med dene ene sine foreldre.foreldrene til den andre har foreldrene kastet ut.Den tredje personen er 28 år.Disse tre er enig å dele 2 soverom.Han ene på sytten og han på 28 år er søsken og det er broren hans på 17 år jeg har ett samarbeid med foreldrene der hvor jeg og foreldrene(faren) har blitt enig om at han skal ikke ha gjester etter kl.2200 på kvelden og han har kun ha lov til å ha 2 gjester hos seg.kan jeg dette? 1. som utleier kan jeg nekter visser personer om å komme inn i boligen?(personer som jeg vet,lager bråk,stjeler og bruker el.er på avvenning av narkotiske stoffer selv om det er halvbror til den ene) 2.kan jeg nekte leiertaker å ha gjester etter en visst tid på Kvelden/natten? 3.Kan jeg nekter leietaker å spille høy musikk på dagen?(jeg jobber som dagmamma fra kl.0700-16:30 dagligt samt jeg sliter med magrene som leitaker vet) 4.Kan jeg kreve/forlange at leitaker holde romme ryddigt dagligt og at det vaske gulv og tørke støv 1 dag i uken? 5.kan jeg bestemmer antall gjester leiertaker har lov å ha i hverdagen samt antall gjester på overnatting. 6.Kan jeg kreve at det skal vere ro/stille fra kl.2100 da jeg selv går å legger meg pga opp tidlig på jobb? 7.hva må jeg ha med i en ordensregelavtale? 8.Hva grenser/regler kan jeg sette på de to på 17 år? kan jeg bestemmer når tid dem skal være senest inne på kvelden?kan jeg nekte dem husnøklen til dei kan vise å ta ansvar,følge reglene? 9.Kan jeg nekte alkoholforbruk og fest på han på 28 år da han deler felles rom sammen med to 17 åringer? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

1. Du spør om du kan nekte visse personer adgang til leiligheten. Svaret på dette er nok ja. Dette så fremt du har kjennskap til at vedkommende kan utgjøre en fare for bolig/øvrige beboere.

 

2. Å nekte gjester vil være å gå utover de grenser en utleier kan sette. Men du kan som utleier fastsette husordensregler, eksempelvis om at det skal være rolig i boligen etter en viss tid på kvelden.

 

3. Du kan nok ikke nekte leieboer å spille musikk på dagtid, men om det er uvanlig høyt og sjenerende, vil du kunne be leieboer også ta hensyn på dagtid.

 

4. Du kan ikke kreve at leieboer vasker/rydder på fastsatte tider, eller fastsatt antall ganger per uke. Det du kan kreve som utleier er at leieboer tar normalt vare på leiligheten din, og at den blir tilbakelevert i den stand den var ved innflytting.

 

5. Du kan ikke bestemme hvilke gjester (bortsett fra den begrensning som følger av spørsmål 1), og heller ikke tidspunkter de skal komme på, eller hvor ofte. Du vil imidlertid ha noe å si om besøkene blir av en slik art at det kan se ut til at besøket har flyttet inn.

 

6. Du kan som utleier fastsette husordensregler. Stilletid kl. 21 er noe uvanlig, men dette kan nok være innenfor de regler du har lov til å fastsette. 

 

7. Som utleier kan du fastsette ordensreglementet. Du bestemmer derfor selv hvilke punkter du vil ta med. De vanligste er stilletid, om dyrehold er tillatt, om røyking inne i leiligheten er tillatt osv.

 

8. Om du har leid ut til noen på 17 år med samtykke fra deres foreldre vil du ikke kunne behandle dem på annen måte enn øvrige leietakere.

 

9. Du kan ikke nekte leieboeren din å drikke alkohol.

 

Håper dette gjorde ting litt klarere. Du kan også finne flere rettigheter og plikter i leieforhold på Boligjegeren.


Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra